EVIDENTIRANO VIŠE OD 60 LOKALITETA: Napravljen popis svih arheoloških nalazišta u Crnoj Travi

Игор Митић
Igor Mitić

22. 12. 2023. u 16:59

EKIPA arheologa iz Leskovca i Beograda završila je pretragu terena na teritoriji Crne Trave i popisala 62 arheološka lokaliteta, u 25 naseljenih mesta, iz doba praistorije do srednjeg veka.

ЕВИДЕНТИРАНО ВИШЕ ОД 60 ЛОКАЛИТЕТА: Направљен попис свих археолошких налазишта у Црној Трави

foto: privatna arhiva

Dva lokaliteta su višeslojna, odnosno imaju ostatke iz više epoha, pa je ukupan broj nalazišta i veći ako bi se razvrstali po epohama.

Jedan sadrži ostatke iz doba praistorije odnosno iz perioda mlađeg neolita. Stručnjaci su, na osnovu njegove pozicije, zaključili da se radi o naselju, dok su iz rimskog i ranovizantijskog perioda evidentirana četiri lokaliteta. Tri su utvrđenja, a jedan se može definisati kao nekropola.

Polovina svih nalazišta potiče iz srednjeg veka. Četiri su utvrđenja, 11 naselja, 12 je kultnih objekata, a devet nekropola, dok za 22 lokalita nije bilo moguće odrediti kojoj epohi pripadaju. Među njima su i ostaci sedam rudnika za koje se pretpostavlja da su korišćeni u rimskom i turskom periodu, 10 topioničarskih radionica i dve nekropole.

- Najveći broj lokaliteta je u veoma lošem stanju. Ostaci utvrđenja, crkava i naselja su potpuno obrasli šumom, šibljem i rastinjem. Na svakom, od do sada registrovanih kao i na novoevidentiranim lokalitetima, pronađeni su tragovi neovlašćenog kopanja - ističu u Narodnom muzeju u Leskovcu.

Podrška resornog ministarstva

PROJEKAT pod nazivom "Rekognosciranje arheoloških lokaliteta na teritoriji opštine Crna Trava" podržalo je, na konkursu, Ministarstvo kulture i informisanja. Projektni tim činili su arheolozi leskovačkog Narodnog muzeja: Vladimir Stojanović, Julijana Pešić i Vladimir Stevanović, dok je stručni konsultant bio dr Aleksandar Bulatović, naučni saradnik u Arheološkom institutu u Beogradu.

Arheolozi su imali problem i zbog toga što je na području Crne Trave sve manje ljudi, posebno onih u selima, koji poznaju starine i mogu da pruže informacije prilikom pretrage terena čija je ukupna površina 318 kilometara kvadratnih.

U ovoj opštini, u 25 brdsko-planinskih sela, živi tek 989 stanovnika, što ukazuje na važnost projekta, sprovedenog od septembra do decembra ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!