IMENA PALIH JUNAKA KONAČNO NA SPOMENIKU: U Paraćinu počast borcima iz ratova devedesetih (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

12. 12. 2023. u 18:10

NA SPOMEN-obeležje palim junacima u ratovima od 1990. do 1999. godine u Paraćinu kod srednjih škola postavljene su ploče sa imenima svih 27 stradalih sa teritorije te opštine, a tim povodom danas je održana i svečanost u organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida.

ИМЕНА ПАЛИХ ЈУНАКА КОНАЧНО НА СПОМЕНИКУ: У Параћину почаст борцима из ратова деведесетих (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Komemorativni skup protekao je uz molitvu, osvećenje i podsećanje na herojstvo ljudi koji su svoje živote dali braneći otadžbinu. Nakon minuta ćutanja, vence je položilo  više delegacija i predstavnika boračkih udruženja, uključujući predsednika Privremenog organa opštine Paraćin, Vladimira Milićevića.

Ovom svečanom skupu prisustvovao je i venac položio prof. dr Dejan Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ovo resorno ministarstvo je dalo Opštini potrebnu saglasnost da se na spomen-obeležje postave ploče sa imenima palih, a kako je objasnio dr Antić, velika je čast odati priznanje tim herojima.

Foto: Z. Rašić

Državni sekretar je izrazio zadovoljstvo što su današnju ceremoniju sva udruženja boraca u paraćinskoj opštini organizovala zajedno „jer je zajedništvo i duh sabornosti nešto što je neophodno srpskom narodu ako mislimo da krenemo napred u ovim teškim vremenima koja su puna iskušenja“. Sama ceromonija treba da posluži i kao primer mladim generacijama kako se poštuje otadžbina i kako se poštuju oni koji su ginuli za svoje otadžbinu, naveo je sekretar.

Saša Spasojeić, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida, podsetio je na značaj negovanja kulture sećanja i na to da ne sme da se dozvoli da heroji padnu u zaborav. On je takođe podsetio  da se na današnji dan, 12. decembra 2003. godine, prvi put okupila grupa ratnih vojnih invalida i sa članovima porodica palih boraca dogovorili su osnivanje udruženja. Osnivačka skupština održana je na isti dan tri godine kasnije, pa se 12. decembar obeležava kao Dan udruženja ratnih vojnih invalida.

Nakon skupa kod Spomenika, u pozorištu je potom održana svečana akademija povodom Dana ovog boračkog udruženja. Nastupili su, između ostalih, dečji hor „Magija“  muzičke škole „Milenko Živković“, učenice Vasilija Šćepanović i Lana Vukmanović i članovi KUD-a „Car Dušan“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)