USVOJEN BUDŽET ZA 2024. GODINU: Sednica Skupštine grada Zrenjanina, najavljene vredne i značajne investicije (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

12. 12. 2023. u 17:39

NA sednici Skupštine grada Zrenjanina, usvojen je planirani budžet za narednu 2024. godinu, a ukupno planirani prihodi i primanja iznose šest milirajdi 690 miliona i 719 hiljada dinara,  dok su ukupni rashodi i izdaci,  planirani u iznosu od sedam miliona i 879 hiljada dinara.

УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2024. ГОДИНУ: Седница Скупштине града Зрењанина, најављене вредне и значајне инвестиције (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

- Za investicije je pedviđeno više od milijardu dinara, a novac će biti utrošen za projekte u oblasti komunalnog opremanja, zaštite životne sredine, obrazovanja, sporta, socijalne zaštite, kulture - istakao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

On je napomenuo da se nastavlja izgradnja kanalizacione mreže u selima Klek, Lazarevo i Elemir, uz završetak započetih radova na kanalizacionoj mreži u Ečki, Stajićevu, dok je projektno tehnička dokumentacija sa građevinskim dozvolama, spremna za mesta Aradac i Perlez.

Foto: Grad Zrenjanin

Gradonačelnik Simo Salapura

- Na proleće počinje izgradnja prečistača otpadnih voda, a Vlada Srbije će preko Ministarstva za zaštitu životne sredine u potpunosti da finansira izgradnju glavnog odvodnog kolektora sa pratećim objektima od Aleksandrovačkog kanala do prečistača otpadnih voda – dodao je gradonačelnik Zrenjanina, uz napomenu da je vrednost te investicije više od milijardu dinara.

Građani sa nestrpljenjem očekuju završetak dvogodišnjeg projekta zamene vodovodnih cevi u četiri mesne zajednice na teritoriji grada i puštanje u rad 17 merno regulacionih stanica za merenje protoka vode i pritiska u cevima, a planirano je i fazno opremanje i automatizacija izvorišta i izgradnja novih bunara.

Foto: Grad Zrenjanin

- Uz fabriku vode, čije rezultate prve faze rada imamo - u petak je iz česama potekla bela voda i prečistač otpadnih voda naredne godine, počinju kompleksni radovi na sanaciji i remedijaciji gradske deponije, a izdvajanje za zaštitu životne sredine i u ovogodišnjem budžetu iznosi čak 934 miliona - dodao je gradonačelnik Salapura.

Salapura je istakao nastavak izgradnje parkinga u centru grada i još veće investicije u putnu infrastrukturu, dobijanje tri građevinske dozvole za poslednji krak obilaznice oko Zrenjanina i za dva mosta, jedan drumski i jedan železnički preko reke Tamiš, uz treću završnu fazu izgradnje gradskog stadiona i rekonstrukciju Karađorđevog parka, sa novom trim stazom.

POVEĆANjE NAKNADE ZA PORODILjE

Naknada za porodilje od 1. januara, za prvorođeno dete umesto 50 biće 60, a za drugo i svako naredno dete umesto 35 iznosiće 45 hiljada dinara, a uvedena je i praksa da svako dete rođeno na Dan grada dobije zlatni dukat.

- Od višeg nivoa vlasti ostvarili smo značajna sredstva nakon 1. septembra ove godine, pa se, shodno sa potpisanim ugovorima, deficit grada uvećao kako bi se u bilans uključila i navedena sredstva i time omogućila blagovremena i nesmetana procedura sprovođenja javne nabavke i realizacije projekata. Iznos deficita se pokriva iz neutrošenih sredstava iz prethodne, tj. 2023. godine i sredstava kredita - zaključio je gradonačelnik Zrenjanina, ponosan na činjenicu da je ovo rekordna godina kada su u pitanju transferi viših nivoa vlasti i da je grad na obalama Begeja, preko Republičkih ili pokrajinskih izvora finansiranja ostvario rekordan iznos više od 1,1 milijardu dinara, uz rast poreza na zarade, koji je jedan od jasnih pokazatelja privrednog rasta.

Foto: Grad Zrenjanin

Kako je rečeno, od naredne školske godine, na jesen 2024. grad Zrenjanin će preuzeti i kompletno finansiranje fizičko tehničkog obezbeđenja svih obrazovnih ustanova. Za proleće 2024.godine, planirana je izgradnja vrtića za jaslene grupe u najvećem gradskom stambenom naselju, Bagljaš.

Foto: Grad Zrenjanin

Uz plansko ulaganje u energetsku efikasnost školskih objekata i energetske vaučere, ogrev, i prehrambene pakete za socijalno najugroženije meštane, završava se izgradnja novog objekta Narodne kuhinje u Zrenjaninu.


 

Ilustracija V. N.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)