MANJI OBUHVAT MMR VAKCINACIJOM: Poziv roditeljima iz Leskovca i Vlasotinca

I. M.

12. 12. 2023. u 13:33

S obzirom na smanjeni obuhvat vakcinacije dece MMR vakcinom Zavod za javno zdravlje u Leskovcu pozvao je roditelje iz ovog grada i Vlasotinca da dovedu decu da se vakcinišu protiv malih boginja.

МАЊИ ОБУХВАТ ММР ВАКЦИНАЦИЈОМ: Позив родитељима из Лесковца и Власотинца

Foto: I.M.

Poziv je upućen nakon što je u Institutu „Batut“ održan sastanak okružnih kooordinatora imunizacije sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije zbog nižeg obuhvata MMR vakcinom dece, u drugoj i sedmoj godini, posebno u periodu od 2020. do 2022. godine, u vreme pandemije kovida 19 kao i u periodu od 2014. do 2016. godine.

Među okruzima sa obuhvatom ispod 85 odsto registrovan je i Jablanički okrug. Prošle godine taj podatak iznosio je 82,1 odsto, a godinu ranije 89,1 procenta. Međutim, u Leskovcu je, prošle godine, protiv malih boginja imunizovano tek 77 odsto dvogodišnjaka, a u Vlasotincu 87 procenata dece. U prvih devet meseci ove godine, u drugoj godini, u Leskovcu je vakcinisano 63, a u Vlasotincu 67 odsto mališana.

Ovaj procenat na celoj teritoriji Srbije prošle godine iznosio je 81,3, a godinu ranije 74,2 odsto. Stručnjaci podsećaju da je vakcinacijom potrebno obuhvatiti najmanje 95 odsto dece kako ne bi došlo do epidemijskog širenja malih boginja i zbog toga pozivaju sve roditelje koji nisu vakcinisali svoju decu da to učine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)