MINISTARKA PROSVETE U RADINCU: Oko 300 mališana dobilo savremeni vrtić

Јелена Илић
Jelena Ilić

08. 12. 2023. u 16:54

MINISTARKA prosvete Slavica Đukić Dejanović i predsednica Privremenog organa grada Smedereva Jasmina Vojinović danas su svečano otvorile novoizgrađeni vrtić „Čarolija“ u selu Radinac kod Smedereva.

МИНИСТАРКА ПРОСВЕТЕ У РАДИНЦУ: Око 300 малишана добило савремени вртић

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

Objekat u Radincu prostire se na 1600 metara kvadratnih, ima 13 grupnih soba za boravak dece od koji je osam za mališane od tri do pet godina, a pet za decu starijeg uzrasta. Ovaj objekat primiće više od 300, čime će značajno biti skraćene liste čekanja na upis u vrtiće.

-Novim vrtićem smo još jednom potvrdili da posvećeno radimo na ispunjenju strateškog cilja naše države a to je povećanje obuhvata dece sistemom predškolkog vaspitanja i obrazovanja,   izjavila je, pored ostalog, ministarka prosvete. Ministarka prossvete, profeso Slavica Đukić Dejanović, 

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

 

Ukupna vrednost investicije je 198 miliona dinara, od čega je 177 obezbeđeno iz kredita Svetske banke, dok je grad Smederevo izdvojio sedam miliona. Izgradnja i opremanje novog vrtića u Smederevu deo je projekta „Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitavanje koji sprovodi Ministarstvo prosvete uz podršku  Svetske banke.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da samo u Smederevu, 120 mališana iz osetljivih društvenih grupa, pretežno romske nacionalnosti,  uključeno  u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dok je broj dece na nivou Srbije oko 4000. Ministarka je izjavila i da je grad Smederevo za ove aktivnosti dobio bespovratna sredstva od 6 miliona dinara koja su usmerena na bolju integraciju porodica i dece romske populacije u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Predsednica privremenog organa upravljanja grada Smedereva, Jasmina Vojinović istakla je da je otvaranjem ovog objekta u Radincu tzv. „liste čekanja“ svedena naminimum .

-Lokalna samouprava na ovaj način pruža podršku roditeljstvu i želi da doprinese poboljšanju buduće demografske slike Smedereva. Novootvoreni vrtić svoja vrata od danas otvara ne samo za decu iz Radinca, već i mališane iz okolnih sela, kazala je Vojinovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave