NOVOSAĐANI U VELIKOJ AKCIJI OBNOVE ZELENOG FONDA GRADA: Uništenih 3.000 stabala u julskom nevremenu zameniće 6.000 novih

Z. GRUMIĆ

06. 12. 2023. u 16:34

VELIKA akcija „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“, kojom je ove sedmice počelo ostvarivanje petogodišnjeg plana obnove i unapređenja zelenih površina na teritoriji Grada, koji sadrži uz ostalo i više hiljada novih sadnica drveća, nastavljena je danas na Štradu sadnjom bagrema, jasena, sofore i drugih vrsta.

НОВОСАЂАНИ У ВЕЛИКОЈ АКЦИЈИ ОБНОВЕ ЗЕЛЕНОГ ФОНДА ГРАДА: Уништених 3.000 стабала у јулском невремену замениће 6.000 нових

foto: Z. GRUMIĆ

Tom izuzetno važnom akcijom u organizaciji Gradske uprave za zaštitu životne sredine, „Gradskog zelenila“ i Radne grupe „Zelena stolica“, u saradnji sa nizom društveno odgovornih kompanija kao donatorima, biće ne samo nadoknađen broj uništenog drveća u nezapamćenom julskom nevremenu nego čak udvostručen.

foto z.grumić

- Više od 3.000 stabala u punoj životnoj dobi je devastirano u letošnjoj super-oluji. Stoga je Grad odlučio da, snažnim koracima, potpuno obnovi svoj zeleni fond i da ga udvostruči. U okviru ove akcije, koja će trajati pet godina, zasadićemo 6.000 stabala a uz to će i „Gradsko zelenilo“, redovnim putem saditi od 2.000 do 2.500 sadnica drveća godišnje, što znači da će Novi Sad dobiti 16.000 novih stabala – izjavila je Mira Radenović, članica Gradskog veća.

FOTO. Z.GRUMIĆ

U sklopu velike akcije sadnje, kojom će biti obuhvaćena i novosadska prigradska naselja, biće posađena i po jedna sadnica koprivića u svakoj mesnoj zajednici.

- Svih 47 mesnih zajednica na teritoriji grada imaće svoj koprivić, u znak sećanja na prepoznatljivo veliko drvo u centru grada takođe uništeno u julskom nevremenu, koje je bilo jedan od simbola Novog Sada.

foto z.grumić

Radenovićeva je dodala da će u Ulici Modene, kada bude završena izgradnja podzemne garaže i obavljeno parterno uređenje tog prostora, novi koprivić biti posađen na istom mestu gde se nalazio onaj čija je starost bila procenjena na više od 150 godina, koji je bio spomenik prirode prve kategorija.

Inače, zvanični početak velike akcije „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“ označio je dan ranije u parku „Bistrica 2“ gradonačelnik Milan Đurić istakavši da bi do kraja godine na gradskom području području trebalo da bude posađeno oko 2.000 stabala.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)