KNJIGA O HEROJIMA SA KOŠARA: U Paraćinu predstavljena „Krvava granica“ Dragutina Dimčevskog (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

05. 12. 2023. u 13:28

POTPUKOVNIK u penziji Dragutin Dimčevski, nekadašnji zamenik komandanta 53. graničnog bataljona Prištinskog korpusa, objavio je prošle godine knjigu „Krvava granica“,koja je predstavljena i publici u Paraćinu, u organizaciji udruženja „Ratni veterani“.

КЊИГА О ХЕРОЈИМА СА КОШАРА:  У Параћину представљена  „Крвава граница“ Драгутина Димчевског (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

U pitanju je svedočanstvo o hrabrosti i herojstvu u vreme pokušaja kopnene agresije na Srbiju, onima koji su svoje živote ostavili na braniku otadžbine, a takođe i onima koji su danas u životu da svedoče o tim veoma teškim, bolnim, krvavim i pre svega hrabrim danima tokom 1998. i 1999. godine na granici sa Albanijom u reonu karaule Košare, izjavio je autor „Krvave granice“, Dimčevski.

Knjiga je nastala na osnovu ratnog dnevnika Dimčevskog i izjava direktnih aktera i učesnika, posebno bitke na Košarama, koju je autor hrabro „izneo“ sa svojim vojnicima. Ne ostavljajući ih ni za trenutak, on je sa njima bio u rovu punih 67 dana, od 9. aprila do 14. juna, koliko je čuvena bitka trajala.

Foto: Z. Rašić

Dragutin Dimčevski u sredini

- „Krvava granica govori pre svega o 53. graničnom bataljonu. To  je legendarni bataljon koji je dao najveće žrtve, podneo najveći teret bitke sa teroristima takozvane OVK 1998. i 1999. godine. Mnogo dugo su na toj granici sa Albanijom naši graničari prolivali svoju krv braneći otadžbinu. Posle bitke na Košarama  sam shvatio da imam moralnu obavezu da na neki način ovekovečim sve te heroje, da ne budu zaboravljeni – objasnio je Dimčevski motiv za pisanje knjige.

Izdavač je SUBNOR Vranje, pa je njegov predsednik i nekadašnji brigadni general, Zoran Lubura, između ostalih, govorio na ovoj promociji u prepunoj sali novog paraćinskog Kulturnog centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)