VITEZOVI I LEGENDE: Svakog proleća održava se manifestacija koja čuva duh srednjovekovnog Smedereva (FOTO)

Јелена Илић
Jelena Ilić

04. 12. 2023. u 16:09

MANIFESTACIJA „Vitezovi i legende u Smederevu“, koja se svakog proleća održava u autentičnom ambijentu Smederevske tvrđave, učinila je da ovaj grad, i van prostora Srbije, postane prepoznatljiv u negovanju i čuvanju tradicije naše srednjevekovne kulture.

ВИТЕЗОВИ И ЛЕГЕНДЕ: Сваког пролећа одржава се манифестација која чува дух средњовековног Смедерева (ФОТО)

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

Srednjovekovni festival, koji je ove godine održan u maju, posetiocima  nudi uzbudljivo putovanje kroz vreme- radionice starih zanata, srednjovekovni bazar sa izložbom oklopa i oružja, kao i viteške borbe takmičarskog karaktera.

Sjaj  srednjevekovnog srpskog dvora na prostoru Malog grada, gde su živeli despot Đurađ Branković i despotica Jerina, oživaljavaju slikarske radionice i izložbe, škole kaligrafije, heraldike i dvorskog plesa. Održavaju se interaktivne radionice, a uz kratku obuku, čak i publika može da učestvuje u pojedinim igrama.

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

 

Događaj koji publiku upoznaje sa životom u 15. veku traje tri dana. Unutar zidina Malog grada posetioce dočekuje replika srednjovekovnog sela i pijaca sa štandovima na kojima se pokazuje umeće lepog pisanja, izrada predmeta od kože.

Centralna priredba tokom trodnevne manifestacije je  viteški turnir na kome se mladići, obučeni u replike odora srednjevekovnih vizetova, nadmeću u mačevanju. Publiku posebno oduševljava impozantna rekonstrukcija bitke osvajanja sosvajanja tvrđave. U svim ovim događajima najviše uživaju deca koja na zanimljiv način saznaju istoriju.

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

 

Ovaj događaj tradicionalno organizuje  udruženje za očuvanje starih zanata i veština  "Beli orlovi" .

A da je ambijent najveće i najočuvanije srednjevekovne ravničarske tvrđave impozantan čak i za slične svetske događaje, dokazano je pre nekoliko godina. Naime, glavni grad srpske despotovine ostaće upamćen po najvećem događaju srednjevekovnog sporta 2019. kada je  Smederevskoj tvrđavi održano Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjevekovnim borbama „Bitka nacija“.

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

Ovaj  10. jubilarni međunarodni festival okupio je oko 2000 srednjovekovnih boraca iz 40 država sa pet kontinenata i to je bilo najbrojnije namdetanje u srednjevekovnim borbama ikada održano. Inicijator Svetskog prvenstva u istorijskim srednjovekovnim borbama je Međunarodno udruženje za istorijsku srednjovekovnu borbu, a „Bitka nacija“ organizuje se od 2010. godine.

Smederevska tvrđava bila je mesto gde su se te godine, po prvi put u okviru "Bitke nacija", organizovale bitke dve velike armije vitezova – Velika „Buhurt“ bitka 150 na 150!

Publika je bila fascinirana uzbudljivim programom koji se inače, po tradiciji, održava na naspektakularnijim tvrđavama u svetu.

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

 

DVOBOJI I VELIKE BITKE

„Bitka nacija“ predstavlja borbu sa kontaktom i korišćenjem čeličnog oružja iz srednjeg veka. Borci su obučeni u oklope u skladu sa istorijskim standardima. Ovde postoje muške i ženske kategorije, pet vrsta dvoboja, muške i ženske borbe i velike muške bitke.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!