S MANJE TEŠKOĆA DO DUBOKE STAROSTI U Kuli otvoren obnovljen i proširen smeštaj za odrasle sa posebnim potrebama

Zoran Rajić

06. 12. 2023. u 08:55

U KULI je otvoren rekonstruisani i prošireni objekat za domski smeštaj odraslih osoba s teškoćama u razvoju, uz intenzivnu podršku.

С МАЊЕ ТЕШКОЋА ДО ДУБОКЕ СТАРОСТИ У Кули отворен обновљен и проширен смештај за одрасле са посебним потребама

foto T. Tamaš

U ovoj kući za zaštićeno stanovanje u okviru Udruženja za pomoć MNRO "Plava ptica", osposobljenoj pre desetak godina, moglo je da stanuje 10 korisnika u okruženju koje podseća na porodični dom, kao i da se obezbedi kratkotrajan prihvat u situacijama kad su roditelji ili staratelji privremeno sprečeni da brinu o osobama s posebnim potrebama.

Trenutno u objektu boravi 12 korisnika, a očekuje se da kapacitet vrlo brzo bude popunjen smeštanjem još četiri osobe. Dom ima i veliko dvorište za provođenje slobodnog vremena, radionicu i mini-farmu za okupacionu terapiju.

- Korisnicima je omogućeno da žive u prirodnom okruženju, na maksimalnom nivou samostalnosti i integracije, a svrha je i da se spreči institucionalni smeštaj osoba s invaliditetom. Među stanarima su i ljudi koji su bili u isuviše teškom stanju da ih prime postojeće ustanove sistema socijalne zaštite - rekao je Marko Košutić, direktor "Plave ptice", ističući da domom za stanovanje odraslih zbrinjava OSI od rođenja do duboke starosti.

O korisnicima domskog smeštaja 365 dana u godini brinu medicinske sestre, negovateljice, dva lekara, stručni saradnici i defektolog kao rukovodilac objekta.

Preseljenje u Kulu

MILjANIĆ je predočio da Opština Kula za rad objekata "Plave ptice" izdvaja godišnje više od 45 miliona dinara.

- Ono što dobijamo zauzvrat je nemerljivo, o čemu svedoče i želje stanovnika drugih opština i većih gradova da se presele u Kulu, kako bi svojim najbližima omogućili usluge kakve pruža "Plava ptica" - naglasio je Miljanić.

- Domski smeštaj je specifičan po tome što je jedini u Srbiji koji finansira lokalna samouprava i što nosi naziv po osobi s teškoćama u razvoju, Milevi Agić, prvoj korisnici ovog objekta, u kojem je i preminula - napomenuo je Košutić.

Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je zajedno s predsednikom Opštine Kula Damjanom Miljanićem, presekla vrpcu za obnovljeni dom, kazala je da je ministarstvo u rekonstrukciju tog objekta u poslednje tri godine uložilo oko 3,5 miliona dinara, i tako dalo još jedan veliki doprinos akciji "Srbija bez barijera".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)