I SOVE UTINE DOVODE GOSTE: Kikinda postala najveće urbano zimovalište na svetu (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

01. 12. 2023. u 13:58

ZBOG sova utina, koje zimuju u centru Kikinde, u Banat uskoro stižu još dve grupe Britanaca - mahom fotografa i ljubitelja ptica - a slične turističke ture unapred su rasprodate i za decembar naredne godine.

И СОВЕ УТИНЕ ДОВОДЕ ГОСТЕ: Кикинда постала највеће урбано зимовалиште на свету (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije - iako ornitolozi sugerišu da treba voditi računa i o broju "posmatrača", da ne bi uznemiravali ptice - precizira da se jedna agencija specijalizovala za dovođenje fotografa isključivo iz Velike Britanije, Kanade i SAD.

- Ne postoji mesto na svetu koje je bitnije za sove od Kikinde i to je globalno poznata stvar. Ovaj grad najlepše brine o pticama i sve je urađeno tako da sovama ništa ne smeta. Krajem novembra, izbrojali smo 220 jedinki, a samo u krošnjama drveća na trgu je 150 utina. Ostale su u dvorištima okolnih zgrada i ima ih više nego lane i pretprošle godine, kada ih je bilo 190, odnosno 150. Jednostavno, navikle su na ljude, a i oni na njih - ističe Ružić.

Sova utina simbol Kikinde

A bez obzira na to što ovih sova utina ma u svakom većem naselju po Vojvodini, Kikinda je i dalje njihov najtopliji dom, te već godinama najveće urbano zimovalište na planeti. Inače, ovde male sove broje svakog poslednjeg vikenda u novembru, jer je ovaj mesec u Kikindi - upravo zbog njih - dobio ime "sovembar". Utine na stablima, zajedno sa ornitolozima, u takozvanim sova patrolama, broje i osnovci, koji su obučeni da ih čuvaju i brinu o njima. Ove godine, u ovom poslu pridružila im se i grupa đaka iz Zrenjanina.

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)