PRVIH 50 GODINA JU ROKA: Predavnje novinara i muzičkog kritičara Živka Ivkovića u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

23. 11. 2023. u 14:15

Predavanje „Istorija jugoslovenskog i srpskog rokenrola – prvih 50 godina“ pisca, novinara i muzičkog kritičara Živka Ivkovića u kraljevačkom Narodnom muzeju privuklo je veliki broj ljubitelja roka svih generacija iz grada na Ibru.

ПРВИХ 50 ГОДИНА ЈУ РОКА: Предавње новинара и музичког критичара Живка Ивковића у Краљеву

Narodni muzej Kraljevo

Ovom prilikom, Ivković se najpre osvrnuo na same početke rokenrola u Jugoslaviji i 1956. godinu kada je Ivo Robić izdao prvu ploču za zagrebački „Jugoton. Za taj period vezuju se imena Branka Marušića Čuture, Mila Lojpura, Karla Metikoša i Đorđa Marijanovića uz formiranje prvih grupa. Tokom šezdesetih, kako se moglo čuti, posebno je značajan autor Zoran Miščević, kao i pojava grupa „Smeli“, „Siluete“, „Iskre“ i „Zlatni dečaci“.

- Širom zemlje osnivaju se rok bendovi, a njihov broj kreće se između 4.000 i 5.000, što Jugoslaviju, posle Velike Britanije, svrstava u jednu od najvećih rokenrol zemalja u Evropi – rekao je, pored ostalog, Ivković.

Narodni muzej Kraljevo

Živko Ivković

Prema njegovim rečima, prva gitarijada na beogradskom Sajmištu održana je 1960. a dve godine kasnije snimljena je prva kaseta, dok je prvi rok magazin „Džuboks“ osnovan u maju 1966. godine. Naredne decenije donele su punu ekspanziju roka na ovim prostorima o čemu svedoče i 46 lokalnih enciklopedija posvećenih ovoj vrsti muzike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!