OBEZBEĐENI UDŽBENICI I SPORTSKA OPREMA: Subotica brine o unapređenju školovanja romskih đaka

J. L.

20. 11. 2023. u 20:57

TEŽEĆI da brine o svim svojim građanima, Subotica izdvaja i sa unapređenje školovanja romskih đaka.

ОБЕЗБЕЂЕНИ УЏБЕНИЦИ И СПОРТСКА ОПРЕМА: Суботица брине о унапређењу школовања ромских ђака

foto: J.L.

Za program „Prevencija napuštanja školovanja“ opredeljeno je 880.000 dinara za kupovinu udžbenika i 188.000 za kupovinu belih majica za fizičko vaspitanje za đake romske nacionalnosti od prvog do četvrtog razreda.

Tako je 160 učenika iz socijalno ugroženih kategorija dobilo besplatne udžbenike, a podeljeno je 329 belih majica za fizičko vaspitanje đacima pohađaju škole „Đuro Salaj“, „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“ i „Jovan Jovanović Zmaj“, „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru, i „Vuk Karadžić“ u Bajmoku.

-Ova aktivnost je usklađena sa drugom fazom “Romacted” programa. Grad Subotica nastavlja da podržava romsku zajednicu u našem gradu u cilju poboljšanja njihovog položaja u oblasti obrazovanja, ali i zapošljavanja, stanovanja, kulture i socijalne i zdravstvene zaštite – ističe Ilija Đukanović,  član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja.

Po rečima Stevana Nikolića, koordinatora za položaj Roma, ovakve mere podrške itekako daju rezultate kada je reč o obrazovanju Roma.

-Ovo je skroman, ali važan iskorak inkluzije romske zajednice u Subotici. Svake godine u osnovnim školama imamo oko 780 romske dece, u srednjim školama 50-80, a u vrtićima 50-80. Osnovnu školu završi 80 odsto dece, ali imamo mali broj onih koji upišu srednju školu, jer imamo Buvljak u blizini i vrlo rano počinju da rade. U budućnosti ćemo se zalagati da uključimo romsku decu u ranom razvoju u obrazovni sistem, da oni koji žive u teškim uslovima budu uključeni u predškolski program  – objašnjava Nikolić.

-Svake godine imamo oko stotinu učenika romske populacije i svi koji upišu, oni i završe školu,nemamo napuštanja škole. Imamo i dobar upis u srednju školu, protekle školske godine su to učinili svi učenici – kaže Mirjana Stevanović, direktorka OŠ “Matko Vuković”. – Značajno je da svako dete ima svoj udžebnik, da iz njega može da uči.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KO JE BIO POP IZ FILMA KO TO TAMO PEVA Niste ni svesni u koliko filmova ste ga gledali