ZA VOŽNJU ŽUTOM TRAKOM KAZNA JE VELIKA: Nepoštovanje ovih pravila vozača može da košta i do 5.000 dinara

Novosti onlajn

03. 11. 2023. u 08:20

ŽUTA traka kroz prestonicu nije neuobičajena pojava, i vozači u Beogradu već su se na nju navikli. Za one koji se retko s njom susreću, evo nekih uputstava.

ЗА ВОЖЊУ ЖУТОМ ТРАКОМ КАЗНА ЈЕ ВЕЛИКА: Непоштовање ових правила возача може да кошта и до 5.000 динара

Foto: I. Marinković

U Beogradu, većina žutih traka je zabranjena za sva vozila osim za vozila gradskog saobraćajnog prevoza, taksija i vozila hitne službe. Međutim, to važi samo u određenim vremenskim intervalima tokom dana. Ta vremenska odrednica "od-do" postoji u sedam ulica u gradu koje imaju žutu traku. Koje je to vreme, zavisi od određene ulice i propisa, ali je u svakoj ulici jasno naznačeno od kad do kad važi takvo pravilo, pišu mediji.

Imajući to na umu, umesto da se vozači guraju u dve trake, saobraćaj bi značajno mogao da se rastereti, a gužve da se smanje kada bi vozači privatnih automobila koristili tu mogućnost.

Period u kome je svima ostalima osim javnim gradskim službama zabranjeno kretanje žutom trakom, uglavnom je za vreme jutarnjeg i popodnevnog špica. Tako je od 7 do 9 sati ujutru i od 14 do 18 sati po podne, vožnja u žutoj traci zabranjena.

Međutim, to pravilo može da se zaobiđe ako se u špicu napravi tolika gužva da saobraćajci usmeravaju saobraćaj.

To se često dešava u popodnevnom špicu na Brankovom mostu, gde policajci stoje na početku žute trake i usmeravaju vozače privatnih vozila da mogu da se kreću tom trakom. Tako se velike gužva značajno rasterećuju.

Nepoštovanje ovih pravila vozača može da košta i do 5.000 dinara. Vodite računa o tome da i u manjim ulicama postoje kamere, kao i „oko sokolovo“, koje je uvedeno i u neke druge gradove, među kojima je i Novi Sad.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Druga epizoda video-serijala "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije