KOD SPOMENIKA “PTICA SLOMLJENIH KRILA”: U Subotici održana komemoracija u spomen žrtvama iz 1944. godine

J. L.

02. 11. 2023. u 18:40

Na Senćanskom groblju u Subotici, kod spomenika “Ptica slomljenih krila”, danas je održan centralni komemorativni skup žrtvama iz 1944.i 1945.godine. Među streljanima na parceli 44 bilo je najviše Mađara, ali se na spomen ploči mogu pročitati i nemačka, jevrejska, hrvatska, bunjevačka, pa čak i srpska imena.

КОД СПОМЕНИКА “ПТИЦА СЛОМЉЕНИХ КРИЛА”: У Суботици одржана комеморација у спомен жртвама из 1944. године

foto: J.L.

Komemorativni skup počeo je minutom ćutanja povodom smrti Ištvana Pastora, predsednika Skupštine AP Vojvodine i predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, koji je među najzaslužnijima što se govori o ovim  događajima.

-Čuvamo sećanja na nevine žrtve a njihova sudbina treba da služi kao opomena budućim generacijama. Živimo u vremenu kada su ovakva javna obeležavanja postala prirodna stvar, ali znamo da nije uvek bilo tako, trebalo je da prođe pet decenija da bismo mogli slobodno položiti cveće na neobeležene masovne grobove. Morali smo da radimo uporno još 20 godina da bi se i na državnom nivu žrtve rehabilitovale – poručio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, podsećajući na sve događaje koji su se izdešavali poput formiranja mešovite mađarsko-srpska komisija i ukidanja kolektivne krivice.

– Skoro smo poverovali da živimo u vremenima kada su činjenice i osnovne civilizacijske vrednosti došle na svoje mesto. Međutim, neke liberalne grupacije, koje sebe nazivaju opozicijom, sada nas nazivaju fašistima jer  želimo da odamo počast svim nevinim žrtva.Strahote koje su se dogodile ne možemo promeniti i izbrisati. Kamo sreće da možemo! Ali je zato naš zadatak i naša obaveza da učinimo ono što možemo, a to je da sačuvamo uspomenu i da sprečimo govor mržnje.I žrtve Racije počinjene 1942. godine jesu naše žrtve. Jer mi osuđujemo svaku nepravdu, samopresuđivanje i surovost, ko god da je počinilac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!