SEOSKE KUĆE OPET NA CENI Lokalna samouprava u Plandištu pronašla način da se bori protiv sve izraženije domografske krize

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

04. 11. 2023. u 14:19

JUŽNOBANATSKA opština Plandište spada među najnerazvijenije u Srbiji, pa dodela kuća u okviru projekta Ministarstva za brigu o selu predstavlja važan korak u očuvanju broja stanovnika - pre svega mladih - u ruralnim sredinama. Od prvog konkursa 2021, do danas, ukupno su udomili 18 porodica, a još pet bi do kraja godine trebalo da dobije rešenje o dodeli sredstava.

СЕОСКЕ КУЋЕ ОПЕТ НА ЦЕНИ Локална самоуправа у Пландишту пронашла начин да се бори против све израженије домографске кризе

Foto: J.J.Baljak

Strahinja Brekić, predsednik komisije za realizaciju ovog konkursa u Plandištu, kaže da je interesovanje meštana mnogo veće od realizovanog broja, što uliva nadu da tamošnja sela, ipak, neće zamreti. Problem je, međutim, što na ovoj teritoriji - iako ima mnogo napuštenih kuća - nema dovoljno stambenih objekata koji ispunjavaju sve propisane uslove.

Realnost

PO popisu iz 2022, na teritoriji Plandišta, sa sve 14 naseljenih mesta, živi oko 8.900 ljudi - za 2.000 manje nego 2011. - koji spadaju među najstarije u Srbiji. U nekim selima, zbog malog broja meštana, više ne postoje ni prodavnice, ni kafane...

- Mnoge porodice smo morali da odbijemo, jer seoska domaćinstva koja su želeli da kupe imaju nelegalne objekte, ili su predugo napuštena i oronula, pa u njima ne može da se živi - objašnjava Brekić. - Problem je i što prodavci traže znatno veće sume od realne vrednosti, pa je sada teško naći dobru kuću do 10.000 evra.

A, uz podršku ministarstva, najčešće se pazari u Velikoj Gredi, Starom Lecu, Banatskom Sokolcu, Kupiniku, Markovićevu... Uglavnom je reč o višečlanim porodicama, koje su već živele u tim selima, mada je sve više i onih koji su spremni da odu tamo gde nađu adekvatan objekat.

- Mnoge porodice, koje su ove godine u Plandištu bile odbijene zbog neodgovarajuće dokumentacije, već su ušle u proces ozakonjenja željenih kuća, da bi dogodine mogle da konkurišu. To je znak da ljudima ova vrsta finansijske pomoći mnogo znači - ističe načelnik Opštinske uprave Igor Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!