DUŠA I POKRETAČ SVAKE MALE SREDINE: Uspeh projekta ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim sredinama, uz podršku Zrenjanina (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

26. 10. 2023. u 16:44

UZ snažnu podršku grada Zrenjanina, Slovački kulturni, turističko-informativni centar, osnovan 2019.godine, sa sedištem u Aradcu, započeo je realizaciju zanimljivog projekta isticanja praktičnih primera ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim sredinama, njihovih inicijativa i poslova kojima su počele da se bave.

ДУША И ПОКРЕТАЧ СВАКЕ МАЛЕ СРЕДИНЕ: Успех пројекта економског оснаживања жена у руралним срединама, уз подршку Зрењанина (ФОТО)

Foto: B. G.

- Međusobna komunikacija i neposredni primeri iz njihovog poslovanja itekako su bitni u rešavanju nekih zajedničkih nedoumica i problema koji se pojave, ali evidentno je da je sve žena u malim, ruralnim sredinama, koje smelo započinju svoje biznise i uspevaju da opstanu u njima - kaže Jaroslav Stevanov, jedan od nosilaca projekta, koju je svoju prezentaciju imao na egzotičnom salašu Lujza, u multietničkom selu Belo Blato kod Zrenjanina, u kojem zvanično žive ljudi preko 20 raznih nacionalnosti, od Slovaka, Rumuna, Mađara, Bugara, Nemaca, Rusina i ostalih i govori se najmanje sedam jezika.

Salaš Lujza, koji posluje u okviru Poljoprivrednog gazdinstva Toškov, nekada je bio letnjikovac ovdašnjeg grofa i veleposednika Lazara Lukača, a ime je dobio po njegov ćerki, sada uspešno vodi Radmila Toškov i svojim gostima, poslužuje isključivo domaće proizvode, od mesa i mesnih proizvoda mangulice, domaćih džemova i sokova od višnje, dunje, drenjine, do domaćih štrudli sa makom, orasima, višnjama i salčićima.

- Ideja da se ivim bavim nastala je slučajno i spontano, bila je u selu odbrana od polave Tise 2006.godine, kuvala sam gulaš u kazanu za porodicu i radnike, alučajno je sa svojim studentima prolazio profesor Plavšić uz Novog Sada, privukao ga je miris, ušao je u dvorište, došao do kazana i rekao Vi morate ovim da se bavite i tako je sve krenulo - kaže Radmila Toškov.

Radmila u kuhinji sama sve priprema, na zadovoljstvo svojih gostiju i svakog jutra je već u pet sati pored tradicionalnog Smederevca na kojem se uvek nešto ukusno krčka.

- Do kraja septembra ove godine na evidenciji Filijale nacionalne službe zapošljavanja u Zrenjaninu, bilo je 54,8 procenata nezaposlenih žena, u samom gradu 2.627, a u prepostale četiri opštine, u Žitištu 704, Novoj Crnji 435, Novom Bečeju 762 i Sečnju 591 - naglasio je direktor zrenjaninske filijale Goran Tomović.

On je izneo podatak da je u 2022. godini od ukupno 301 lica, koja su prošla obuku, 154 su žena, a od 80 lica koja su potpisala ugovore, 45 su bile žene koje su započele sopstveni biznis.

- Tokom ove godine, zaključno sa današnjim danom, od 130 nezaposlenih lica koja su prošla obuku, bilo je 60 žena, a njih 50 pokrenulo je sopstvene firme, u raznim zanimanjima od frizerskih i kozmetičkih, krojačkih salona, do onih koje prave torte i kolače - dodao je Tomović, zadovoljan velikim interesovanjem, naročito mladih žena, da započnu sopstveni biznis.

Na konferenciji u Belom Blatu, primere sopstvenog biznisa iznele su Mirjana Vidić iz Stajićeva, Nataša Suvočarev iz Aradca, Viorika Magda iz Ečke, o iskustvima žena iz Orlovata i okolinih mesta, govorila je Biljana Popadić, predsednica asocijacije udruženja žena srednjeg Banata, a učesnice konferencije pozdravila je Sanja Petrović, direktorka Turističke organizacije grada Zrenjanina.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)