DEVET GODINA OD NESTANKA: Vraćena spomen-ploča Lanji Erneu na zgradu Muzičke škole u Subotici

J. L.

25. 10. 2023. u 20:15

SPOMEN-ploča pedagogu, kompozitoru i bivšem direktoru Muzičke škole Subotica, Lanji Erneu, vraćena je na zgradu Muzičke škole, pošto je 2014. godine ukradena.

ДЕВЕТ ГОДИНА ОД НЕСТАНКА: Враћена спомен-плоча Лањи Ернеу на зграду Музичке школе у Суботици

foto:subotica com

- Lanji je 1907.došao u Suboticu i onda je već bio poznat i  po svojim kompozicijama i kao dirigent, gde je sa horovima u raznim gradovima postigao lepe uspehe. U Suboticu je došao i bio na čelu škole i predavao razne predmete, pre svega klavir - podseća Tibor Pekar, profesor violine u penziji.

Lanji Erne nije bio rođeni Subotičanin, ali je zadužio grad, bio je direktor Muzičke škole, osnivač je Subotičke filharmonije, bavio se i književnošću...

- Ove godine slavimo 100 godina od njegove smrti i slavimo 155 godina postojanja Muzičke škole Subotica. Muzička škola u Subotici je i najstarija muzička škola na teritoriji današnje Republike Srbije. Iz tih razloga čast je kada se na ovaj način odužujemo našim nekadašnjim Subotičanima koji su zadužili ovaj grad - ističe Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. - Ernea Lanjija na večni počinak ispratilo je 20. 000 Subotičana, što znači da je u ovom gradu bio voljen, cenjen i poštovan.

Po svedočenju "Peštanskog dnevnika", kada je išla povorka kroz grad zanatlije i trgovci su izašli ispred svojih radnji i spustili roletne odajući tako počast ovom umetniku koji je sahranjen na Bajskom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!