URUČENE OKTOBARSKE NAGRADE I NOVEMBARSKE POVELJE: Novi Sad svečano obeležio dva velika datuma iz svoje bogate istorije (FOTO)

J. SIMIĆ

23. 10. 2023. u 18:53

POVODOM velikih istorijskih datuma - 23. oktobra 1944. godine kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, i 9. novembra 1918. kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad a zatim 25. novembra Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, u Gradskoj kući danas su uručena najviša priznanja Grada Novog Sada.

УРУЧЕНЕ  ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ И  НОВЕМБАРСКЕ  ПОВЕЉЕ:  Нови Сад свечано обележио два велика датума из своје богате историје (ФОТО)

Novosadski sajam

Ovogodišnja Oktobarska nagrada dodeljena je sekretaru Crvenog krsta, Draganu Laziću, bivšoj direktorki Gimnazije “Isidora Sekulić” i izvrsnoj profesorki matematike Ružici Vukobratović  kao i  Novosadskom sajmu koji ove godine obeležava vek trajanja, a nagradu je primio generalni direktor  Nikola  Lovrić. 

Novembarska povelja otišla je u ruke sveštenika  Srpske pravoslavne crkve Branka Ćurčina,  književnika Nenada Šaponje i  Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”.Priznanja su laureatima uručili gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović.

Grad NS

- Na današnji dan sećamo se oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Ta sloboda plaćena je životima više od 5.000 sugrađana, a nakon toga grad je ostao sa jedva 40.000 građana. Datum 23. oktobar je dan u kom se slavi sloboda, a i uručuje Oktobarska nagrada za doprinose naših sugrađana Novom Sadu. Siguran sam u to da je Novi Sad grad kojim bi se naši preci ponosili. Danas imamo mogućnost da nagradimo naše laurate koji su doprineli našem gradu da bude bolji, lepši i snažniji – kazao je gradonačelnik Đurić.

U ime nagrađenih sekretar Crvenog krsta, Dragan Lazić rekao je da je  iskonska potreba čoveka j da stvara, da tako potvrdi sebe, ali i grad u kome živi.

-  Meni je omogućeno da budem na čelu Crvenog krsta ,organizacije u kojoj svi mi zajedno pokušavamo   da što više i lepše doprinesemo našem gradu – rekao je Lazić.

Profesorka Ružica Vukobratović, koja je provela jeviše od trideset u Gimnaziji “Isidora Sekulić”, kao profesor matematike i direktorka kazala je da joj najviše gradsko priznanje mnogo znači i predstavlja satisfakciju za dugogodišnji predan rad iu obrazovanju  te da je ponosna na svoje brojne uspešne učenika kojih ima među stručnjacima na novosadskom univerzitetu ali i u inostranstvu.

Grad NS

Protojerej  stavrofor  Branko Ćurčin, omiljeni čuruški i duhovnik  u novosadskom zatvoru  Klisa, rekao  je  da u Novom Sadu  ima puno ljudi koji su daroviti i marljivi  te da svi treba da se trudimo da podržavamo jedni druge i da svi zajedno  budemo bolji.

Grad NS

Pre ove svečanosti  gradonačelnik n Đurić zajedno  sa predsednicom Skupštine Grada Novog Sada Jelenom Marinković Radomirović prisustvovao je polaganju venaca na Spomen groblju povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja grada Novog Sada. U znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine, vence su položili i predstavnici Južnobačkog upravnog okruga, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, predstavnici Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

Predsednik gradske organizacije SUBNOR Milovan Vujić ukazao je na značaj obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada.

- Zahvaljujući Jugoslovenskoj narodnoj armiji i borcima Sovjetskog saveza, 23. oktobra 1944, sloboda je umarširala u naš grad. Čestitam svima ovaj praznik, dan kada je Novi Sad dobio slobodu u kojoj i danas živi. Ne smemo nikada zaboraviti naše junake -  rekao je Milovan Vujić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!