ERVINIJA "OBRALA" KOMPLETAN ROD DUNJA: Neočekivane nevolje Zorana Stanojlovića, ekonomiste i voćara iz Ćuprije

Z. GLIGORIJEVIĆ

24. 10. 2023. u 08:15

UMESTO da posed Zorana Stanojlovića (38) iz Ćuprije ovih dana bude pun radnika koji beru dunje sa 820 stabala, u njemu nije ostala ni jedna jedina voćka, jer je ervinija uništila sva stabla, još pre cvetanja.

ЕРВИНИЈА ОБРАЛА КОМПЛЕТАН РОД ДУЊА: Неочекиване невоље Зорана Станојловића, економисте и воћара из Ћуприје

Foto:Z.Gligorijević

Domaćin je, kaže, primenio sve preventivne tretmane - zato što se ona javlja po završetku vegetacije - pa je bio ne malo iznenađen kada je tokom maja u dunjaru primetio erviniju, biljnu bolest koju porede sa kancerom kod ljudi, jer ubija imuni sistem voćki i onda ih napadaju sve ostale bolesti, poput čađave pegavosti.

Kako god bilo, Stanojlović gubitak procenjuje na više od 350.000 dinara, koliko je uložio u redovne i tretmane zasada amino-kiselinama, upravo protiv ervinije, za koju, inače, ne postoji zvanični preparat. Uprkos svemu, desetak stabala moraće da zameni novim sadnicama...

- U velikim voćnjacima uobičajeno je da se ova bolest, koja izaziva sušenje granja i lišća, te pucanje kore na stablima, pojavi na nekim sadnicama. Međutim, fenomen je da se ona pojavila u maju, ali i to što je stradalo svako stablo, kao da je bilo poprskano ovom bakterijom. Ubrzo sam saznao da se ona, istovremeno, pojavila u dunjarima širom Srbije, pa jedino mogu da pretpostavim da je to zbog neprekidnog smenjivanja kiše i sunca, odnosno velike vlage - objašnjava Stanojlović, koji je i lane imao peh, jer mu je neko još nepoznat, preko noći, obrao polovinu roda od oko 18 tona, iako je dunjar na vreme ogradio.

Zato je ove godine kupio kamere i spremio se da sačuva rod, ali se, eto, isprečila ćud prirode...

- Najbolje sam prošao 2021, kada sam ubrao 23 tone voća i sve prodao destilerijama. Inače, po struci sam diplomirani ekonomista, ali nisam želeo da zapustim dedino imanje od 1,6 hektara u Ivankovcu. Za dunju sam se odlučio jer ne traži prevelik rad, nije mi potreban skladišni prostor, ni hladnjača, a zasad je dugovečan. Štaviše, za ovom krupnom voćkom postoji velika potražnja, a može i da se preradi u rakiju... Vremenom sam zavoleo dunjar, jer mi je to ventil od posla u kancelariji, a sve poslove obavljam sa ocem Milićem i radnike anagažujemo samo za berbu - zaključuje Zoran Stanojlović, ističući i da je, uz subvencije države, kupio i brojne poljoprivredne mašine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja