SUDBINE UTKANE U NEZABORAV: Izložba slika porodica nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije

G. ĆIROVIĆ

20. 10. 2023. u 14:05

U organizaciji Crvenog krsta u holu svečane sale Gradske uprave u Kraljevu otvorena je nesvakidašnja izložba umetničkih slika porodica nestalih lica na prostoru čitave bivše Jugoslavije pod nazivom „Između nas je vreme, ali ne i nezaborav“.

СУДБИНЕ УТКАНЕ У НЕЗАБОРАВ: Изложба слика породица несталих лица на простору бивше Југославије

G.Šljivić

- Iza svakog umetničkog dela krije se po jedna porodica, jedna sudbina, krije se velika želja da se sazna šta se dogodilo onima koji su nestali. Tu smo da pružimo utehu i nadu porodicima jer niko ne sme biti zaboravljen - kaže Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

Ovom prilikom izloženo je ukupno 15 umetničkih slika, nastalih po pričama i narativima članova porodica nestalih lica koje je na platno preneo kraljevački umetnik Bojan Otašević. Među njima je i slika „Dva brata, jedno srce“ koju je Mileni i Iliji Dončić, nestalima u metohijskom selu Biča 18. juna 1999. godine, posvetio brat od strica Ljubiša Dončić.

G.Šljivić

Ljubiša Dončić

- Brat od strica je ostao na Kosmetu rečima „da nikome ništa nažao nije uradio i da je tu njegovo ognjište“. Mi smo bili primorani da odemo, a Mileni i Iliji se posle gubi svaki trag – kaže Ljubiša. - Pričalo se da su ubijeni i spanjeni, španski pripadnici KFOR su nas vodili u selo ali nikakav trag nismo pronašli.

Sliku „Tvj autobus i dalje putuje“ Čedomirka Mioković posvetila je svom suprugu Dušanu nestalom 20. novembra u zapadnoj Slavoniji.

G.Šljivić

Čedomirka Mioković

- Bio je vozač autobusa, činio je ljude srećnim vozeći ih na putovanja i izlete. Njegovi su bili svi putevi, a na kraju je otišao jednim, nepoznatim...- setno govori Čedomirka. - Nestao je u ratnim dejstvima, kada je napadnuto naše mesto. Od tada se o njemu ništa ne zna, a prošlo je više od tri decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)