„DANI ZORANA RADMILOVIĆA“ U ZAJEČARU: „Zoranov brk“ Ozrenu Grabariću (FOTO)

S. M. J.

19. 10. 2023. u 11:36

PUBLIKA 32. „Dana Zorana Radmilovića“ u Zaječaru uživala je u predstavi „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta. Prvi „Zoranov brk“ uručen Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista.

„ДАНИ ЗОРАНА РАДМИЛОВИЋА“ У ЗАЈЕЧАРУ: „Зоранов брк“ Озрену Грабарићу (ФОТО)

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Predstavom „(Pra)faust“ po tekstu Johana Volfganga Getea u režiji Borisa Liješevića u Zaječaru su počeli 32. „Dani Zorana Radmilovića“ na kojima će do 24. oktobra biti biti prikazane najbolje predstave iz ovogodišnje pozorišne produkcije Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Uloge u ovoj kompleksnoj drami koja vremenski prethodi čuvenom Geteovom Faustu, reditelj je poverio Svetozaru Cvetkoviću, Ozrenu Grabariću, Ivanu Tomiću, Danielu Siču, Ivanu Zariću, Mirjani Karanović, Ivi Ilinčić i Stanislavi Nikolić.

-Nekoliko puta sam razmišljao o ovoj predstavi kao izazovu tokom procesa, dok smo imali probe, i mislio sam da sada nema povratka, a onda i da ne bi trebalo da radim. Ipak, imao sam poverenja u reditelja Liješevića, s obzirom da smo već radili zajedno, i zahvaljujući ekipi glumaca, shvatio sam da možemo da napravimo nešto što ima smisla. Mislim da smo u tome uspeli. Ovo je inače predstava koju smo najmanje igrali u Beogradu, a uvek u nekim različitim ambijentima i uvek na drugačiji način. Drago mi je što smo je igrali večeras pred zaječarskom publikom na festivalu koji nosi Zoranovo ime - rekao je na okruglom  stolu kritike glumac Svetozar Cvetković koji tumači Fausta.

Stručni žiri festivala u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik, prof. dr Nenad Novaković i dr Duško Ljuština, doneo je odluku da nagrada „Zoranov brk“ pripadne hrvatskom glumcu Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista.

-Ova je nagrada rezultat igre jer je rad na predstavi bio jedan kolektivni proces. Reditelj je dao jasan okvir, ali ne strogo određen, unutar koga se mi glumci igramo. U tom peščaniku gde se mi igramo i nabacujemo razne stvari, rađaju se razne ideje. Zato sam ja definisao taj naš radni prostor, kao prostor u kome ideje nemaju vlasnike. Ova predstava je kolektiv snažnih glumačkih ličnosti, a i autorskog tima. Moj Mefisto, koga igram, ima demonsku narav, koja se ostvaruje kroz pozitivnu energiju – rekao je Ozren Grabarić.

 

Kako se čulo na prvom festivalskom stolu kritike, bio  je ovo  uspešan spoj iskusnih glumaca i mladih glumačkih nada.

-Meni ovo nije bio težak zadatak, ja sam više bila posmatrač iza scene i savetodavac kako da predstavu odigramo što bolje. Sa Borisom nikada ne može biti dosadno. Uvek možemo kao glumci da mu nešto predložimo u građenju lika, tako da se prijatno osećam da sam i ja nešto kreirala u procesu. Divno je raditi sa ovim glumačkim ansamblom, tako da smo i mi sada postali ,,Prafaust“ familija - zaključila je Mirjana Karanović.

Prvoj predstavi na ovogodišnjim „Danima Zorana Radmilovića“ prethodio je tradicionalni „Pesnički pozdrav Zoranu Radmiloviću“ kod spomenika velikanu srpskog glumišta, rođenom Zaječarcu.  Ovom prilikom  je dr Zoran Đerić, književnik, prevodilac, teatrolog i filmolog pročitao pesmu „Poezija i gluma“, koju je posvetio glumčini čije ime nosi zaječarsko pozorište.

„Dane Zorana Radmilovića“ je otvorio glumac Svetislav Bule Goncić.

- Okupljamo se ili bolje reći okuplja nas Zoran Radmilović, već 32 puta. Van vremena, van svega, veliki Zoran spaja sve naše glumce koji su stvorili ove daske u svakom našem pozorištu. Spaja veličanstvenu istoriju našeg teatra preko nas koji smo ovde danas već 32 puta sa budućim generacijama koje će doći i koje će nositi naš teatar – rekao je Goncić, kome je direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić uručio statuetu Zorana Radmilovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!