ZLATNI STANDARD U KARDIOLOGIJI: U kraljevačkoj Opštoj bolnici "Studenica" otvorena savremena angio sala (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

12. 10. 2023. u 13:31

U prisustvu direktorke RFZO prof.dr Sanje Radojević Škodrić i državnih sekretara u Ministarstvu zdrava dr Mirsada Đerleka i doc.dr Aleksandra Stefoskog, u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu otvorena je najsavremenija angio sala.

ЗЛАТНИ СТАНДАРД У КАРДИОЛОГИЈИ: У краљевачкој Општој болници Студеница отворена савремена ангио сала (ФОТО)

G.Šljivić

U ovu angio salu, neophodnu za efikasnu dijagnozu i lečenje kardiovaskularnih bolesti, država je uložila 100 miliona dinara. Adaptacija je započeta u junu ove godine i završena je u rekordnom roku uz instalaciju opreme i obezbeđivanje potrošnog materijala, stentova, baum katetera, pejsmejkera...

- Kadar kraljevačke bolnice je upućen na edukaciju, a do tada ovde će dolaziti eksperti sa Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, KVC „Zemun“ i KBC „Srbije“ koji će raditi svih pet dana u nedelji, kako dijagnostiku tako i intervencije, odnosno ugradnju stentova – kaže prof.dr Sanja Radojević Škodrić.

G.Šljivić

 

Prema njenim rečima, ljudi u Srbiji najviše umiru upravo od kardiovaskularnih bolesti i zato su savremene angio sale od ogromnog značaja za njihovo zdravlje.

- Osim što će Kraljevčanima biti lakše da ovakve intervencije obavljaju u svom gradu, sa ovom savremenom angio salom ispunjava se i zlatni standard u kardiologiji, a to znači u prvih 60 minuta će pacijentu biti urađene dijagnostika i intervencija i na taj način sprečeno trajno oštećenje srca – dodala je direktorksa RFZO.

G.Šljivić

 

Nova angio sala namenjena je prvenstveno Kraljevčanima ali će, po potrebi, moći da se rade intervencije i građanima Čačka, Raške, Vrnjačke Banje i Trstenika.

- Nešto što smo čekali godinama konačno se ostvarilo. Ukupno 12 specijalizanata interne medicine je trenutno na tercijalnom nivou i nadamo se njihovom brzom povratku, a do tada ćemo biti potpomognuti kadrovima iz Kliničko-bolničkih i Univerzitetskih centara - naglasio je dr Zoran Mrvić, direktor OB „Studenica“. - Ovo je veliki benefit za pacijente ali i za državu jer je trošak koji smo imali za transport do Kragujevca ili Beograda mnogo veći nego kada se u našoj ustanovi uradi intervencija.

G.Šljivić

 

ULOŽENO MILIJARDU EVRA

- ŽELIMO da poboljšamo zdravstvenu zaštitu u ovom delu Srbije i ono što raduje je da država pokazuje ono što smo i obećali, da ćemo u svakom delu naše zemlje omogućiti pacijentima da imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, obogaćenu sa novim zdravstvenim uslugama – rekao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministrstvu zdravlja. - U poslednjih pet godina uloženo je milijardu evra u zdravstveni sistem Republike Srbije i na taj način dokzujemo koliko brinemo o svim svojim građanima, njihovom zdravlju i životima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)