"SVEDOK BRDO" NA OBALI TISE Ustanova za zaštitu prirode "Titelski breg" priprema zanimljivu postavku

S. BAJIĆ

11. 10. 2023. u 15:40

KONTINUITET života od praistorije, te činjenica da je Titelski breg nastao pre više od 600.000 godina, istoimenu Ustanovu za zaštitu prirode obavezuju da bogato geološko, arheološko i istorijsko nasleđe predstave javnosti, pa vredno pripremaju nesvakidašnju postavku.

СВЕДОК БРДО НА ОБАЛИ ТИСЕ Установа за заштиту природе Тителски брег припрема занимљиву поставку

s.bajić

- Lokalitet Feudvar, metropolu iz vremena bronzanog i gvozdenog doba, sistematski su istraživali Slobodni univerzitet iz Berlina i Muzej Vojvodine - kaže Zoran Pavlović, direktor Ustanove. - Taj grad se nalazio na glavnoj saobraćajnici koja je povezivala istočni Mediteran sa kontinentalnom Evropom, a na ovim prostorima bilo je uzbudljivo i u prvim vekovima nove ere, kada je granica Rimskog carstva bila u blizini, pa i kasnije, tokom Velike seobe naroda, doseljavanja ugarskih plemena, turske dominacije i vremena Šajkaškog bataljona.

Potencijal

ZBOG nesumnjivih ornitoloških vrednosti, Titelski breg je područje od međunarodnog značaja za faunu ptica (IBA), a jedinstvenost ovog Specijalnog rezervata prirode - kao stepskog područja u neposrednoj blizini tri reke i dva ušća, Begeja u Tisu i Tise u Dunav - pruža dodatne mogućnosti za individualne ili grupne posete. Upravljač, ustanova zaštite prirode "Titelski breg", zato, deluje i kao turistička organizacija.

Kao potencijalni doprinos lokalnoj turističkoj ponudi, Titelski breg prostire se na više od 8.000 hektara, od kojih je 496 pod zaštitom, kao specijalni rezervat prirode.

- Strmi, vertikalni odseci iznad Tise stanište su najvažnijih biljnih i životinjskih vrsta - kaže Aleksandra Nikolić iz "Titelskog brega". - Zato što su nepristupačni, da bi predstavili vrednosti i tog dela našeg Rezervata, u okviru Informativno-vizitorskog centra, izrađujemo dioramski prikaz lesnog odseka.

A, diplomirani arheolog u Ustanovi za zaštitu prirode Branka Nestorović objašnjava da je Titelski breg nastao navejavanjem lesa tokom ledenih, te formiranjem fosilnih zemljišta tokom međuledenih doba.

- U njegovim odsecima čuva se zapis klime u poslednjih 620.000 godina. Naučnici ga, zbog toga, nazivaju "Svedok brdo", a geološke osobenosti, lesni oblici, te flora i fauna čine ga najinteresantnijom lesnom zaravni u Evropi - zaključuje Branka Nestorović.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)