ZRENJANINKA NAPRAVILA NAJBOLJU KROMPIRUŠU: U Novim Kozarcima kod Kikinde održana „Pitijada“ (FOTO)

R. Š.

09. 10. 2023. u 07:15

POBEDNICA 13. „Pitijade“ koja je za vikend održana u Novim Kozarcima kod Kikinde je Zrenjaninka Mirjana Dukić, iz udruženja „Centar 023“.

ЗРЕЊАНИНКА НАПРАВИЛА НАЈБОЉУ КРОМПИРУШУ: У Новим Козарцима код Кикинде одржана „Питијада“ (ФОТО)

Foto: sajt Grada Kikinde

Njenu pitu od krompira žiri je proglasio najboljom, među 85 krompiruša, koliko je bilo prijavljeno za takmičenje. Drugo i treće mesto osvojile su Novokozarčanka Branislava Radulović i Dušanka Makivić. Na „Pitijadu“ je ove godine stigao rekordan broj pita krompiruša.

- Prošle godine sam u Kikindi pobedila na takmičenju u pravljenju starinskih kolača. Na „Pitijadi“ sam prvi put učestvovala, ali se nisam nadala pobedi. Za dobru pitu potrebni su dobri sastojci, vredne ruke i ljubav - rekla je Dukićeva.

Foto: sajt Grada Kikinde

Na "Pitijadi" i pita od 50,53 metra

Po tradiciji, žene iz Novih Kozaraca i ove su godine napravile veliku pitu, kako kažu mogla bi i za Ginisa. Njihova krompiruša bila je duga čak 30 metara i 53 centimetra.- Utrošile smo oko 25 kilograma brašna, isto toliko krompira, deset litara ulja, pet kilograma crnog luka i začine. Ne postoji neka posebna tajna za pravljenje pite, bitni su dobri sastojci, a važno je i da se radi sa dobrom voljom i ljubavlju– rekla je Boja Oljača, predsednica Udruženja žena iz Novih Kozaraca.

Foto: sajt Grada Kikinde

Pita od krompira i za Ginisa

Organizatori „Pitijade“ su Mesna zajednica Novi Kozarci i Udruženje žena, uz podršku lokalne samouprave u Kikindi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)