BORI SE ZA NORMALNIJI ŽIVOT: Pomozim Ognjenu (11), terapija košta oko 90 hiljada evra

Дејан Ристић
Dejan Ristić

01. 10. 2023. u 12:46

VARANjANAC Ognjen Krstić je do svoje druge godine bio sasvim zdrava beba, a onda mu je dijagnostifikovan autizam, što je bio tek početak njegovih zdravstvenih problema. Ogija očekuju brojni pregledi i skup i komplikovan medicinski tretman kako bi mogao da vodi lakši i nromalniji život.

БОРИ СЕ ЗА НОРМАЛНИЈИ ЖИВОТ: Помозим Огњену (11), терапија кошта око 90 хиљада евра

D. Ristić

Jedanaestogodišnji Ognjen Krstić je rođen kao potpuno zdrava beba i sasvim normalno je napredovao sve do svoje druge godine, kada se dogodila eksplozija simptoma autizma, kaže njegova majka Maja.

- Dete nam se promenilo u roku od mesec dana. Tantrumi, nervoza, nespavanje, neutešno plakanje, jednostavno, dete je tonulo u ponor, a mi nismo znali kako da mu pomognemo. Tada se javila sumnja na autizam, ali kod nas je praksa takva da se dijagnoza uspostavlja kasnije - navodi Maja Đorđević Krstić.

- Ogi je sa dvadesetak meseci je izgovarao tridesetak reči, mama, tata, bata seka... Razumevao je i prepoznavao sve, ispunjavao naloge, da bi se posle drugog rođendana sve to izgubilo. Sada može samo da kaže da ili ne - dodaje otac Miodrag Krstić.

Ognjenu su preporučeni samo defektološki tretmani koji nisu davali rezultate, a simptomi se nisu smirivali. Ognjenovi roditelji su putem interneta došli do američkog lekara koji se bavi gastroenterologijom autistične dece. On je dete pregledao u Sofiji i otkrio upalne procese, od jednjaka do debelog creva.

D. Ristić

Devet godina borbe

Nakon dva meseca terapije, poboljšanje je bilo vidljivo, a onda su Krstići nastavili borbu za Ognjenovo ozdravljenje i došli do lekara iz Rusije koji je otkrio da dete ima i problem sa imunitetom i hipoksiju u mozgu, što je sve izazvano toksinima iz bolesnog crevnog trakta.

Dosadašnje terapije su pomogli mališanu da samostalno jede, da komunicira sa roditeljima i da ima miran san, ali je pred njim još mnogo lekarskih tretmana koji mu mogu omogućiti još veći stepen funkcionalnosti, navode roditelji.

RAČUNI I SMS PORUKE

SMS: 168 na 2407

Dinarski račun: 160-6000001695598-32

Devizni račun: 160-6000001696087-20

IBAN: RS35160600000169608720

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Skeniraj i doniraj: NBS IPS QR kod

Online donacije: E-doniraj, PayPal

Očekuju ga detaljna genetska ispitivanja i tretman matičnim ćelijama u SAD koji pokazuje dobre rezultate u lečenju autistične dece. Roditelji su, do sada, sami finansirali lečenje sina, ali predračun troškova za naredni period pokazuje da im treba oko 90 hiljada evra, što je previše za porodicu koja godinama izdvaja novac za tretmane u zemlji i regionu.

Porodica moli sve ljude dobre volje da pomognu Ognjenu u borbi za lakši i lepši život. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)