“MOKRANJČEVI DANI“ U NEGOTINU: Svetska premijera „Slika samoće“

S. M. JOVANOVIĆ

14. 09. 2023. u 15:37

ANSAMBL “Metamorfozis”, jedan od najistaknutijih i najaktivnijih gudačkih kamernih sastava, na 57. „Mokranjčevim danima“ u Negotinu predstavio se danas delima domaćih kompozitora.

“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“ У НЕГОТИНУ: Светска премијера „Слика самоће“

Foto: S.M.Jovanović

Priređena je svetska premijera „Slika samoće“ Žarka Mirkovića, crnogorskog kompozitora.

Ansambl „Metamorfozis“, vođen sigurnom rukom violiste Saše Mirkovića, osnivača i umetničkog rukovodioca ansambla, izuzetno skladno i energično predstavio se negotinskoj i publici 57. „Mokranjčevih dana“ u podmlađenom sastavu, pet godina nakon prethodnog nastupa.

Ovoga puta publika je uživala u interpretacijama dela savremenih kompozitora, Ivana Božičevića, Aleksandre Vrebalov, Draška Adžića, Darije Andoske, Ivana Markovića i Žarka Mirkovića, čije su “Slike samoće” imale u Negotinu svetsku premijeru.

-Trudimo se da imamo stalni kontakt sa našim i kompozitorima iz bivših jugoslovenskih republika, pa smo večeras imali prilike da čujemo delo Žarka Mirkovića i to premijerno. Moram da kažem da je to bio jedan izazov za nas jer smo, u jako kratkom vremenskom periodu, morali da ga pripremimo, ali mislim da publika to nije osetila i mislim da se, u skladu sa kompletnim programom uklopilo, i da im se to dopalo – kazao je Saša Mirković.

Posebno emotivno bilo je i izvođenje kompozicije „Stubovi“ Ivana Markovića, novosadskog kompozitora, čiji su koreni, po majčinoj liniji, upravo iz Negotina. Mladi kompozitor se ovoga puta našao, ne u publici, već na – sceni.

Foto: S.M.Jovanović

Ivan Marković i Saša Mirković

-Prvi put mi se desilo da sam za vreme izvođenja “Stubova” bio na sceni, pošto obično kao publika učestvujem i aplauzom na kraju. Pošto su “Stubovi” napisani za gudački orkestar i gong ja sam bio u ulozi gonga i svirao klavir kao perkusije. Utisak je totalno drugačiji kada ste na sceni, aplauz je bio fantastičan i meni je drago što se publici dopalo – prenosi nam prve impresije Ivan Marković.

Uz dela domaćih autora Ansambl “Metamorfozis” je izveo i Bahovu “Umetnost fuge”, kao i kompoziciju “Selam alejkum“  Sahbe Aminikije, u aranžmanu ansambla.  Publika je ovacijama pozdravila i Draška Adžića, koji je svoja tri songa iz predstave „Romeo i Julija“ pevao iz publike.

-Više puta sam to i rekao, “Mokranjčevi dani” su naš Salzburg i to ne smemo ni u jednom trenutku da zaboravimo i apsolutno u svakom trenutku moramo biti svesni toga da imamo šta da pokažemo i da prikažemo i to treba čuvati – dodaje naš proslavljeni violista, Saša Mirković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)