“ANIMATOR FEST“: Od 6. septembra u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 09. 2023. u 13:56

“Animator fest – evropski festival animiranog filma dece i mladih” biće održan od 6. do 10. septembra uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, grada Jagodine i Filmskog centra Srbije.

“АНИМАТОР ФЕСТ“: Од 6. септембра у Јагодини

Foto: Z.G.

Na ovogodišnji festival pristiglo je 1.546 filmova iz raznih evropskih zemalja, od kojih je selekciona komisija izabrala najbolje. Ovogodišnji filmovi podeljeni su u 3 takmičarske kategorije - kratki autorski animirani film, studentski film i filmovi dece i mladih.

“Animator fest” je evropski festival koji se fokusira na dečiju produkciju animiranih filmova i autorski animirani film. Svakog septembra u tri takmičarska programa predstavlja vrhunsku evropsku produkciju dečijih i omladinskih filmova i pažljivo odabranih filmova za decu i mlade. Publika svih uzrasta i ove godine imaće priliku da uživa u bogatom filmskom programu, kao i u brojnim događajima, poput razgovora sa autorima, predavanjima, okruglim stolovima, radionicama, izložbama, koncertima i neformalnim okupljanjima.

U okviru pratećeg programa biće organizovana izložba fotografija Mione Racić, Sare Bogdanov i Izabele Milovanović pod nazivom “Između” i izložba grafika i umetničkih knjiga Vanje Bajović “Tragom pesme i sećanja”, zatim dve radionice animacije - “Zapalite vaše neverovatne umove!” Lorana Guja koji će polaznike učiti o animaciji upotrebom samo mobilnog telefona, i radionica “Stop-trik ekspres” redovnog gosta festivala, animatora i filmadžije Miloša Tomića.

Filmski novitet biće panel diskusija “Ružičasti filter - Neverovatne žene animacije”, a publici će se predstaviti i gostujući omladinski festival iz Grčke “Camera Zizanio”. Treću godinu za redom, kraj festivala rezervisan je za program Film i kafićarenje…

Festival se već smatra posebnim događajem na jagodinskoj kulturnoj sceni sa nacionalnog i međunarodnog stanovišta. Organizatori kažu da je cilj “Animator fest-a” da bude žarište susreta stručnjaka iz regiona i sveta, da privuče interesovanje lokalne javnosti i skrene međunarodnu pažnju na umetnost animiranog filma. Međutim, suštinski, žele da dirnu srca mnoge dece, mladih i odraslih kako u Jagodini, tako i širom Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)