UKUSI „ZLATNE JESENI“: U Gudurici održan 21. etno-festival, uz rekordan broj učesnika (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 08. 2023. u 15:54

U VINOGRADARSKOM selu Gudurica, kod Vršca, minulog vikenda je, kao uvertira za predstojeću berbu grožđa, održan 21. Međunarodni etno-festival „Zlatna jesen“, koji prikazuje svo bogatstvo različitosti tog multietničkog mesta.

УКУСИ „ЗЛАТНЕ ЈЕСЕНИ“: У Гудурици одржан 21. етно-фестивал, уз рекордан број учесника (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

U kreiranju ovogodišnjeg programa, koji je obilovao kulturnim, etnografskim i sportskim dešavanjima, ponovo su učestovale sve nacije i sva seoska udruženja.

KUD „Vinogradi“ ugostio je čak dvadesetak folklornih ansambala iz okolnih sela, drugih delova Srbije, kao i iz Severne Makedonije, Rumunije i po prvi put iz Grčke, oni su tokom sve tri festivalske večeri nastupali na bini u centru sela, nakon čega su koncerte imali Šeki Turković i vršački rok-bend Vostok.

Penzioneri su organizovali turnir u pikadu, šahovski klub u šahu, krajišnici u boćanju, a lovci tradicionalna takmičenja u gađanju glinenih golubova i u kuvanju gulaša.

Ipak, poseban pečat „Zlatnoj jeseni“ dale su vredne žene iz udruženja „Bogatstvo različitosti“. One su u preuređenom dvorištu zgrade Mesne zajednice, u sklopu koje se nalazi i gudurička etno-kuća, napravile Bazar rukotvorina.

Učestvovalo je 11 udruženja žena sa teritorije Vršca i Bele Crkve, koje su se nadmetale u pravljenju banatskih štrudli. Najukusniju napravile su članice UŽ „Vrščanke“, dok je najlepši štand imalo UŽ „Dolina lipe“ iz Kuštilja.

Nedelja je bila „dečji dan“, jer je u prepodnevnim satima održan tradicionalni dečji maskenbal, dok su uveče nastupali mlađi sastavi lokalnih kulturno-umetničkih društava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona