MOLIMO SE BOGORODICI DA NAS ČUVA OD SVAKOG ZLA: Slavskom liturgijom u manastiru Gračanica obeležena hramovna slava

D. Z.

28. 08. 2023. u 12:43

“Danas smo sabrani ovde da zajedno prinosimo Bogu molitvu da nas Gospod održi na putu Hristovom, da nam Gospod podari na prvom mestu veru, da nas Gospod osnaži, naročito nas koji živimo na Kosovu i Metohiji

МОЛИМО СЕ БОГОРОДИЦИ ДА НАС ЧУВА ОД СВАКОГ ЗЛА: Славском литургијом у манастиру Грачаница обележена храмовна слава

foto d.z.

Ovo je između ostalog episkop Teodosije kazao u besedi posle liturgije koju je uz salsuženje sveštenstva i monaštva služio povodom hramovne slave i praznika Velika Gospojina u manastriu Gračanica.

Vladika raško-prizrenski Teodosije u besedi je podsetio da je Milutin svoju poslednju zadužbinu, svoju najlepšu zadužbinu posvetio Uspenju presvete Bogorodice.

Pored više stotina vernika i predstavnika lokalne samouprave liturgiji je prisustvovao i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Miloš Terzić a u toku liturgije su obavljena i dva rukopoloženja. Zoran Vujić i Vuksan Kostić rukopoloženi su za sveštenike i dobili su parohije na upravljanje čime su , kako je naveo vladika Teodosije, opravdali poziv Hristov da dostojno služe pred oltaormi prestolom božijim.

- Nadam se da će nas iz godine u godinu biti sve više, a mi smo tu da ohrabrimo naš narod na KiM u borbi za srpsko Kosovo i Metohiju, jer ovaj narod predstavlja bedem odbrane srpskih nacionalnih interesa na ovim prostorima i srpskih nacionalnih vrednosti, tako da će nam budućnost sigurno biti mnogo lakša ako se držimo naše Srpske pravoslavne crkve, naše vere, tradicije, ako poštujemo našu duhovnost, jer SPC predstavlja temelj našeg nacionalnog identiteta ali i sidro i krst opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM – istakao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Miloš Terzić dodajući da su Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM uvek uz svoj narod na KiM.

I predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić čestitala je svim vernicima i meštanima praznik Uspenja presvete Bogorodice odnosno Veliku Gospojinu i poželela je da im Bog da snage za ostanak i opstanak na ovim prostorima. -Jutros nas je okupila sveta arhijerejska liturgija koja je služena u manastiru Gračanica u čast Uspenja presvete Bogorodice, Velike Gospojine ili kako mi kažemo u Gračanici Gospođindana, sabrali smo se da se pomolimo Bogu i Bogorodici da se moli za nas, da nas čuva od svakog zla- rekla je predsednica Šubarić. Inače, tokom dana povodom praznika Uspenja presvete Bogorodice u narodu poznatog kao Velika Gospojina sipred platoa opštine Gračanica biće održan bogat kulturno zabavni program u okviru obeležavanja “Dana Opštine Gračanica 2023.”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)