SKULPTURA STABLA SA 91 KUĆICOM ZA PTICE: Slikar Milan Stašević u rodnom selu stvorio pravi mali raj za sebe, ali i za ptice (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

30. 08. 2023. u 17:21

DA nije postao uspešan slikar, pa uvaženi profesor, možda bi Milan Stašević (77) bio orintolog. Kao dete je mnogo voleo ptice, kaže da je u to doba bio pravi ptičar, onda je zavoleo golubove, ali je na kraju, ipak, pobedila velika ljubav prema crtežima, bojama i umetnosti.

СКУЛПТУРА СТАБЛА СА 91 КУЋИЦОМ ЗА ПТИЦЕ: Сликар Милан Сташевић у родном селу створио прави мали рај за себе, али и за птице (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Završio je likovnu akademiju, postao priznati slikar i profesor na novosadskoj Akademiji umetnosti. Kada se penzionisao, odlučio je da ispuni mladalačke želje koje je morao da zanemari dok se bavio profesurom, administracijom i papirologijom, pa je selu Vojvoda Stepa u Banatu, gde je rođen, obnovio porodičnu kuću, napravio veliki atelje, uredio dvorište kako bi ujutro, dok pije kafu sa suprugom, uživao u cvrkutu ptica. Čak je za male ptice napravio jedinstvenu skulpturu, stablo, visoko oko šest metara, čiju krošnju čine kućice za male ptice.

- Ideja je bila da napravim ekološku višemedijsku skulpturu u prostoru. Tako je nastalo stablo, visoko oko šest metara, sa 91 kućicom za male ptice. Želeo sam da zaštitim ptice, kojih je sve manje. Namera mi je da im obezbedim stanište i vodu, a da se one same snalaze za hranu. Malo sam kasno proletos završio ovo ekološko stablo, pa su u kućicama samo dva para napravila gnezdo i dobilo mlade koji su kasnije izleteli. Nadam se da će se dogodine kompletno stablo naseliti pticama. Očekujem vrapce i senice, jer sam napravio manja ulazna vrata kako ne bi mogle da uđu veće ptice – upoznaje nas profesor Stašević.

U nastanku skulpture za ptice, nije dao da ga ponese slikarska mašta, improvizacija i slobodno shvatanje, već se ovaj jedinstveni projekat, koji ima i umetničku vrednost, napravljen porofesionalno, po svim standardima zanatstva.

- To je vrlo stabilno stablo, napravljeno je vrlo ozbiljno, jer sam angažovao stolare i limare. Krošnju čine mali domovi od metala. Izgradnja je zahtevala strpljenja, truda, novca, oko 2.000 evra, ali i veliku ljubav. Komšije su se čudile šta radim i govorile šta to pravim, u šta ulažem. Ali, ljubav je prevladala. Osim toga, ptice su mi jako korisne. Pokupile su sve insekte koji „pelcuju“ moje šljive i kajsije tako da uopšte nemam crva u voćnjaku – navodi slikar Stašević, žaleći što su nestale neke vrste ptica, poput šarenih štiglića, ševa i drugih malih selica koje je posmatrao i u čija šarena gnezda je zavirivao kao dečak. Oduševljavao se jajima plavim kao nebo, koje bi izlegli mali švratići.

- Sada kada sam u penziji oživela je moj ljubav prema pticama. Uvek dajem pare tamo gde nema koristi, čim ima koristi nema od toga ništa. Sada imam izuzetno zadovoljstvo gledajući kada sleti jato vrabaca, kako se bore, skaču, ulaze, ali se još nisu navikli na ovo stanište kako bi trebalo – objašnjava slikar.

Njegovo jedinstveno stablo za ptice je visoko, grane su udaljene od zemlje, jer je razmišljao dugoročno. U goste mu sada rado dolaze ćerke sa porodicama, pa jednako uživaju i on i unuci.

- Ali ako se moji naslednici nekada, posle mene, odluče da ovo prodaju, stablo za ptice će seljacima smetati, pa sam ga napravio tako da ispod njega može da stane i traktor – smeje se dok priča o praktičnim razlozima.

Za njegovo stablo sa kućicama čulo se čak do mora. Pojedini iz Ulcinja zainteresovani su da takvo drvo imaju u svojim dvorištima. Ali, tek će da vidi šta će od toga da bude.

Milan Stašević predavao je crtanje i slikanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a živi na relaciji Vojvoda Stepa- Beograd. Priredio je više od 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestvovao na više od 300 kolektivnih. Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja.

ODLAŽE SMRT

- Kada mi se komšije čude i pitaju što sam to radio i trošio pare na tako nešto, ja im kažem da tako odlažem smrt. Sada pravim veliku monografiju i isto odlažem smrt. Radim i crteže velikih formata za iložbe u Švajcarskoj i Beogradu. Sve to da odložim sudnji dan. U penziji sam duplo aktivniji nego dok sam bio profesor – poručuje Milan Stašević, koji uživa u svom parčetu banatskog neba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!