NEVENA PREDSTAVLJALA SRBIJU U JERMENIJI : SLikarka iz despotovca na Međunarodnom umetničkom simpozijumu (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 08. 2023. u 12:26

NEVENA Nikodijević, slikarka iz Despotovca, bila je jedini predstavnik slikara iz Srbije na ovogodišnjem 8. Međunarodnog umetničkog simpozijuma “Machanents”, održanom u Jermeniji.

НЕВЕНА ПРЕДСТАВЉАЛА СРБИЈУ У ЈЕРМЕНИЈИ : СЛикарка из деспотовца на Међународном уметничком симпозијуму (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Na ovogodišnjem međunarodnom simpozijumu pod nazivom "Pečat mira" na kome su učestvovala 82 umetnika iz Holandije, Rusije, Srbije, Belorusije, Sirije, Francuske, Švedske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Estonije i Jermenije, nastalo je 150 umetničkih dela. “Machanents” umetnički simpozijum je i ove godine bio jedinstven jer su, pored umetnika, prisustvovali ambasadori različitih zemalja, koji su takođe kreirali svoje slike na svečanom otvaranju.

- Ovaj, veoma jedinstven simpozijum, održan je u gradu Ečmijadzin, nedaleko od Jerevana, u kompleksu, Kuće Mačanents, čiji je vlasnik i organizator Grigor Babakhanyan, koji je i sam umetnik. Kompleks sadrži dve veoma bogate galerije, dečiju galeriju, teatar, salu, školu za crtanje i slikanje, školu za pravljenje keramike i još mnogo toga. Ispunjen umetničkim delima, slikama, muralima, instalacijama i skulpturama, pravi je raj za umetnike – ocenjuje za „Novosti“ slikarka Nikodijević.

Ona dodaje da je to mesto u kome se neguje pozitivna energija i stvaralački duh, gde organizatori itekako uvažavaju umetnike. Ona je potpuno impresionairana odličnom organizacijom, „koja odiše jedinstvenom toplinom, koja ostavlja trag na svakog umetnika, koji ima čast da bude u takvom hramu ljubavi, srdačnosti i poštovanja“.

- Program je bio veoma sadržajan. Organizovane su kulturni događaji na kojima su mogli da su čuju njihova tradicionalna muzika i instrumenti, a poseban doživljaj bili su organizovani izleti do hrama Garni, simbola prehrišćanske Jermenije, do srednjevekovnog Manastira Geghard, koji de nalazi na listi UNESKO-ve Svetske baštine, do glavnog grada Jerevana – dodaje despotovačka slikarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)