OPERACIJA PREČA OD POPRAVKE: Donirao 112.000 dinara dobijenih za obnovu kioska uništenog u oluji

Зорана Рашић
Zorana Rašić

21. 08. 2023. u 14:48

GORANAC Mumin Jakupi (78), koga u gradu na Crnici svi zovu Šaban, od pre nekoliko dana ponovo u svom kiosku kod gradske fontane prodaje sugrađanima "grickalice". Ovaj najstariji član porodice Jakupi privukao je nedavno veliku pažnju kad je nešto više od sto hiljada dinara, koliko su Paraćinci za njega prikupili da popravi kiosk oštećen u oluji - donirao za operaciju 16-godišnjeg dečaka, Aleksandra Petrovića.

ОПЕРАЦИЈА ПРЕЧА ОД  ПОПРАВКЕ: Донирао 112.000 динара добијених за обнову киоска уништеног у олуји

Foto: Z. Rašić

Od pre nekoliko dana kiosk je zastakljen, a Šaban je ponovo svake večeri u njemu. Radi ono čime se decenijama bavio na tom mestu - priprema i pravi semenke, kokice i kikiriki. Generacije su stasale uz deda Šabanove semenke, a za svako dete bila je pokoja čašica više. Ta njegova ljudska dobrota okupila je putem društvenih mreža veliki broj Paraćinaca i brzo su prikupljena sredstva da se oštećeni kiosk zastakli.

Šaban novac najpre nije hteo da uzme, ali se posle predomislio i uplatio svih 112.000 dinara za operaciju dečaka koji se teško kreće.

Foto: Z. Rašić

- Kiosk, koga je olujni vetar prevrnuo, popravio sam i opet radim. Sva stakla na njemu su bila razbijena. Zaista sam dirnut činom sugrađana i srećan sam što sam uvideo da me zaista poštuju i vole. Taj razgovor i druženje sa ljudima motivišu me da radim. Bez toga, ne znam kako bih uopšte provodio vreme. Dirnulo me je i to što su me iz Fudbalskog kluba Jedinstvo obišli i poklonili mi uramljenu fotografiju tima u kome sam i sam nekad igrao šezdesetih godina prošlog veka - priča Šaban.

Jakupiji su se doselili u Paraćin pre mnogo decenija. Mumin je tu odrastao, kao i njegova tri sina. Od oca je nasledio kiosk i nastavio da radi, a po ocu su ga i prozvali - Šaban. Iako nije rođeni Paraćinac, ovdašnji ljudi ga odavno smatraju svojim, pa se tako prema njemu i ponašaju.

A za ostarelog Mumina od toga nema veće sreće.

Dečak će moći da savija koleno

ŠABANA je posebno obradovalo to što je dečak čijem je lečenju i on doprineo uplatom novca uspešno operisan. Trenutno nosi na jednoj nozi longetu, a kad je skine, trebalo bi da nakon rehabilitacije može da savija koleno i da samostalno hoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024