17. SVETSKI KONGRES RUSINA U VOJVODI: Svečano otvaranje u petak, 18. avgusta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

Lj.P.

16. 08. 2023. u 12:31

U VOJVODINI će se od 17. do 19. avgusta održati 17. Svetski kongres Rusina/Rusnaka/Lemka, a svečano otvaranje je u petak, 18. avgusta i kono-sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dok Međunarodni naučni skup Svetska rusinistika danas i u budućnosti, je istog dana Svečanom otvaranju prisustvovaće i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i predstavnici Pokrajinske Vlade i pokrajinska ombudsmanka, te predstavnici Grada Novog Sada i Nacionalnog saveta Rusina, kao i domaćini.

17. СВЕТСКИ КОНГРЕС РУСИНА У ВОЈВОДИ: Свечано отварање у петак,  18. августа на Филозофском факултету у Новом Саду

FOTO: Filozofski fakultet Novi Sad

Filozofski fakultet biće domaćin za tri plenarna zasedanja, dva Svetska veća, Međunarodni naučno-stručni skup Svetska rusinistika danas i u budućnosti, te za rad po komisijama – za kulturu, obrazovanje, nauku, istoriju, omladinu, turistička i ekonomska saradnja i drugo. Pored Filozofskog fakulteta, deo programa 17. Svetskog kongresa Rusina/Rusnaka/Lemka održaće se i u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski“ (izložba slika Vlade Njaradija, zajedničko poetsko veče), zatim u Domu kulture Ruski Krstur (zajedničko kulturno-umetničko veče i predstava na rusinskom jeziku).

U radu Kongresa učestvuju delegacije članica Kongresa, koje čine 10 delegata i pet mladih, kao i deset osoba koji dolaze na poziv predsednika Svetskog veća Rusina dr Stepana Ljavinca iz Budimpešte, i desetak novinara iz zemalja u kojima žive Rusini. Oko 140 učesnica/učesnika naučnog skupa dolaze iz Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Srbije. Članica Svetskog Kongresa Rusina iz Srbije je Matica rusinska, a njenu delegaciju čine i članovi-stručnjaci iz drugih rusinskih organizacija u Novom Sadu – Rusinskog kulturnog centra, Kulturno-prosvetnog društva DOK – Novi Sad i Društva za rusinski jezik, književnost i kulturu.

Osnovni ciljevi Kongresa su zaštita baštine Rusina, prezentovanje dosadašnjih rezultata rusinske nacionalne zajednice na planu kulture, obrazovanja i nauke i kreiranje projekata za afirmisanje i razvoj rusinskog naroda u svetskim razmerama. Revitalizacija rusinskog jezika je takođe jedan od ciljeva, čije ostvarenje je omogućeno sticanjem međunarodne verifikacije u februaru 2022. godine.

Održavanje Svetskog kongresa Rusina su podržali: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Nacionalni savet rusinske nacionalne zajednice, Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina, Opština Vrbas i brojni sponzori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)