ČUVENI DRVORED NEKADA ČUVALA VOJSKA: Šta će ubuduće krasiti Vranjsku Banju

Jelena Stojković

09. 08. 2023. u 07:00

Put od železničke stanice do centra Vranjske Banje koji je nekada krasio čuveni drvored divljih kestenova, dobiće novi drvored. Nažalost, to ne mogu biti divlji kestenovi, ali neće se odustati od nekadašnjeg simbola kraljevske Banje na jugu Srbije u ulici koja danas nosi naziv Kralja Petra.

ЧУВЕНИ ДРВОРЕД НЕКАДА ЧУВАЛА ВОЈСКА: Шта ће убудуће красити Врањску Бању

Foto: J.S.

Drvored divljih kestenova, s obe strane puta, zasađen je još 1888. godine, u međuvremenu su zasađeni novi, i drvored obnovljen. Zanimljivo je da su drvored sadili zatvorenici niškog zatvora, a čuvali ga vojnici. Rastojanje između drvoreda s obe strane puta određeno je tada na osnovu širine dva fijakera. Zanimljivo je da je to  najduža saobraćajnica na jugu Srbije koja nema krivinu, pa su vozači često komentarisali kako je najveće zadovoljstvo voziti upravo ispod banjskih kestenova.

Foto: J.S.

 

- Prvobitna ideja je bila potpuno obnavljanje drvoreda novim sadnicama, međutim, u sadašnjim uslovima saobraćaja to se nije pokazalo kao dobra ideja. U periodu kada je drvored nastao tamo je prolazio po koji fijaker i plodovi nisu mogli naneti nikakvu štetu saobraćaju, sada je reč o saobraćajnici koja je vrlo frekventna tako da traži se alternativno rešenje  - kaže za Novosti predsednik opštine Dragan Sentić.

Foto: J.S.

 

On kaže da lokalno rukovodstvo razmatra ideju drvoreda u nekom delu pešačke zone, zbog svega onoga što predstavlja autohtona vrsta divljeg kestena i drvored koji je krasio nekada i razglednice iz ovog turističkog mesta.

Čuveni Sobinski koštani

Još jedno mesto na jugu Srbije je specifično po kestenovima u pitanju je vranjsko naselje Sobina, u podnožju Borinog brda. Vekovima je ovaj kraj poznat poznat po kestenima koji se ovde zovu koštani. Dvadesetak kuća od prodaje kestena posebnog ukusa dopunjuje kućni budžet. Ipak, i u ovom kraju sve je manje drveća, obolelo je ili posečeno.

Pre Prvog svetskog rata Vranjska Banja bila je poznato prirodno lečilište. U njoj su tokom leta boravili gosti iz inostranstva, uglavnom iz Grčke. Redovni gosti Vranjske Banje su bili članovi obe kraljevske porodice. Vest o početku Prvog svetskog rata kralja Petra je zatekla u Banji, pa on 1915. prekida lečenje zbog odlaska na front. Kraljeva kada se i danas čuva i koristi. Zbog toga je Vranjska Banja jedna od retkih kraljevskih banja u Srbiji i članica Udruženja kraljevskih banja Srbije i Asocijacije kraljevskih banja Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)