NAGRADA SANU, PA ZLATO NA SVETSKOJ OLIMPIJADI: Novi uspeh gimnazijalca iz Kikinde na takmičenju iz fizike

R. Š.

03. 08. 2023. u 19:27

UČENIK trećeg razreda Gimnazije „Dušan Vasiljev" u Kikindi Andrej Popović, osvojio je zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi iz savremene fizike u Indoneziji.

НАГРАДА САНУ, ПА ЗЛАТО НА СВЕТСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ: Нови успех гимназијалца из Кикинде на такмичењу из физике

Foto: R. Šegrt

Reč je o vrlo specifičnom i teškom on lajn takmičenju koje zahteva znanje koje je daleko iznad onog koje može da se stekne u redovnoj školskoj nastavi. Podrazumeva rešavanje 25 zadatka za sat i po.

Međutim, Andrej je od četvrtog razreda osnovne škole član Regionalnog centra za talente „Nikola Tesla“ u Beogradu tako da odavno usvaja šire informacije i stiče daleko kompletnije znanje. Osim toga, njegov uspeh nije ni iznenađenje, jer je pre dve godine na ovoj istoj olimpijadi osvojio srebrnu medalju za rad "Savremena rešenja fuzije sa osvrtom na same početke" i zbog tog dobio nagradu SANU za postignute rezultate na polju nauke i obrazovanja.

Foto: Printskrin Facebook

Svetska olimpijada iz fizike

- U Srbiji nema takmičenja ovakvog formata. Za sat i po vremena treba da se reši 25 zadataka iz oblasti nuklearna fizika, fizike čestica, kvantne mehanike i specijalne teorija relativnosti, a njih nema na takmičenjima kod nas. Mene upravo najviše interesuju astrofizika i kvantna mehanika – navodi Andrej Popović.

Njegovo opredeljenje od sedmog razreda jeste upravo fizika, a više istraživačkih radova završio zahvaljujući radu sa mentorkom prof. dr Milesom Srećković iz Zavoda za fiziku tehničkih fakulteta. I do sada je imao značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Već kao osnovac osvojio je više od 50 nagrada na takmičenjima iz više predmeta i autor dva naučna rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?