NA POŽARE I NESREĆE UZ PROFESIONALCE: Jedinstveni dobrovoljci iz Lapova

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 08. 2023. u 07:45

OPERATIVNOJ jedinici Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Lapovo", sačinjenoj od 20 odabranih koji su prošlog meseca položili ispit i - pored lekarskih uverenja - dobili potvrdu MUP da su uspešno završili obuku za obavljanje ovih poslova, Sektor za vanredne situacije darovao je i specijalizovano vozilo koje može da ponese četiri tone vode.

НА ПОЖАРЕ И НЕСРЕЋЕ УЗ ПРОФЕСИОНАЛЦЕ: Јединствени добровољци из Лапова

FOTO: Privatna arhiva

Istovremeno, uvršteni su u treću kategoriju za intervencije, što znači da ravnopravno mogu da izlaze na teren sa profesionalnom jedinicom, te da su - pored gašenja požara - apsolutno osposobljeni i za intervencije na auto-putu, posle saobraćajnih nesreća u kojima je potrebno da se seče automobil i izvlače povređeni.

Inače, DVD "Lapovo" je jedno od samo četiri takva Društva u Šumadiji i Pomoravlju, ove godine obeležilo je dve decenije postojanja, a okuplja 50 vatrogasaca, među kojima su i veterani, i takozvani pomažući članovi. Dosad su gasili požare na teritoriji svoje opštine, mahom tokom žetve, te servisirali protivpožarne aparate, organizovali "požarne patrole" i obučavali vatrogasni podmladak...

Tradicija i vizija

PRVO dobrovoljno vatrogasno društvo u Lapovu formirano je 1946, ali je prestalo da radi sedamdesetih godina prošlog veka. Kako bi nastavili tradiciju, pre dve decenije ponovo su registrovali DVD.

- Uskoro bi trebalo da počne izgradnja Doma vatrogasno-spasilačkog odeljenja, u kojoj će biti profesionalna jedinica pri MUP, sastavljena od devet članova koji će dežurati 24 sata. Članovi Operativne grupe priključivaće im se po potrebi - navodi Nikolić.

- Operativnu jedinicu, koju je Lapovo dobilo prvi put, čine muškarci od 18 do 55 godina, među kojima su inženjeri, mašinovođe, vozači, električari, radnici i vatrogasci iz raznih firmi. Postali smo jedno od 400 dobrovoljnih vatrogasnih društava u Srbiji, sa ukupno 3.000 posebno osposobljenih pripadnika uvek spremnih za intervencije - kaže predsednik DVD "Lapovo" Jovica Nikolić, ponosan na kolege koje su spremne da učestvuju u opasnim i emotivno teškim situacijama, kao što su saobraćajne nesreće, ili potraga za nestalim osobama.

Zadovoljan je, istovremeno, i zbog toga što im se priključuje sve više mladih, a mnogi su porodično uključeni u rad DVD, jer žele da neguju tradiciju.

Štaviše, njihov vatrogasni podmladak, koji čine dobrovoljci do 14 godina, već triput je osvajao treće mesto na republičkim takmičenjima, a jedini su od pomenutih 400 dobrovoljnih vatrogasnih društava u Srbiji pokrenuli informativni bilten "Vatrogasac", koji se štampa u 100 primeraka - od novca koji od lokalne samopuprave dobijaju za svoje aktivnosti, pa se deli besplatno.

Opština, pritom, finansira i obuku, te nabavku opreme i svih neophodnih sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)