PREČISTAČ UVEĆAO RAČUNE: Vranjska Fabrika otpadnih voda nedavno "obradovala" potrošače

J. S.

04. 08. 2023. u 18:24

GODINU i po dana Vranje je jedan od pet gradova u Srbiji u kome funkcioniše Fabrika otpadnih voda koja se nalazi u susednom selu Ćukovac .

ПРЕЧИСТАЧ УВЕЋАО РАЧУНЕ:  Врањска Фабрика отпадних вода недавно обрадовала потрошаче

Foto: J.S.

Od ovog meseca gradski Vodovod na adrese građana isporučuje račune na kojima je stavka „prečišćavanje otpadnih voda“, što u praksi znači da su računi veći prosečno za oko 600 dinara.

Direktor gradskog Vodovoda Marjan Stanković, kaže da je to jedini način na koji može da se fabrika finansira i bude isplativa investicija.

- Skupština grada je usvojila naš predlog i kada su se stekli svi zakonski uslovi računi su povećani i to samo građanima koji imaju fekalnu kanalizaciju. Cena je određena na osnovu troškovnika koji smo dobili iz fabrike u Ćukovcu, umanjena za 30 posto, na ime sume troškova koje snosi Vodovod, tako da građani plaćaju 40 dinara sa PDV – om po kubiku, a prosečno domaćinstvo troši oko 10 – 12 kubika vode – kaže Stanković.

On pojašnjava da su se kod formiranja cena vodili time da dodatno ne opterete građane, te da je u odnosu na druge gradove u Srbiji u Vranju cena najniža.

Foto D. Ristić

Marjan Stanković

 

- Ilustracije radi u nama najbližem Leskovcu je oko 50 dinara sa PDV – om,  a u Subotici kada se na cenu kubika vode doda ova stavka ispada da kubik vode građani plaćaju negde oko 240 dinara, dok je u Vranju 140 dinara – pojašnjava direktor Vodovoda.

Prema njegovim rečima svako dodatno opterećenje evidentno ne prija potrošakoj korpi, ali naglašava  da je Vodovod obavestio građane i da je preduzeo sve kako bi ta stavka bila što prihvatljivija.

Foto: J.S.

Račun za vodu

 

Marjan Stanković podseća da Vranjanci po podacima "Batuta" piju najkvalitetniju vodu u Srbiji, a osvrćući se na optužbe ribolovaca da je voda na akumulaciji Prvonek neispravna, on kaže da to apsolutno nije tačno i da voda jeste zamućena, ali ne i neispravna jer se u laboratoriji na dnevnom nivou u tri smene rade čak 12 puta analiza vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave