JASIKA SE DIČI I SLIKARIMA: Likovna kolonija u porti crkve proslavila selo kod Kruševca

S.BABOVIĆ

26. 07. 2023. u 07:30

SELO Jasika kod Kruševca ima tek nešto više od 1.500 "duša" i na desetine slikara, a svakog jula, u vreme tradicionalne likovne kolonije, umetnika bude još više, jer se u porti crkve Svetog Prokopija okupljaju i u okviru muzičke manifestacije "Stanislav Binički".

ЈАСИКА СЕ ДИЧИ И СЛИКАРИМА: Ликовна колонија у порти цркве прославила село код Крушевца

foto: S. Babović

Jer, hram u kojem je kršten slavni kompozitor, te škola u kojoj je učio i Zapadna Morave, koja mu je bila inspiracija za "Marš na Drinu", motivišu i akademske slikare, i amatere...

- Stvaram već tri godine, sada već ozbiljnije, pa kupujem platna, radim sa temperama i uljanim bojama. Uglavnom slikam zalaske sunca, prizore iz prirode, pejzaže... - veli najmlađa učesnica, Nataša Momirović, od samo 11 leta, dok je kruševački sanitarni ekolog Miroslav Mićić, slikar još od srednjoškolskih dana, znan kao verovatno najbrži umetnik među kolegama, kojem je za jedno delo potrebno manje od 30 minuta.

Slikarki Slađani Bundalo ovdašnja porta je posebno inspirativna, tim pre što su njeni poreklom upravo iz Jasike, pa platna, kroz reke, prirodu i ljude, zapravo, prenosi ljubav.

- Tokom 19 godina postojanja likovne kolonije, formirali smo legat od više stotina dela. Umetnika u Jasici, sa okolinom, ima baš mnogo, a tu su još grafički dizajneri, muzičari, pevači, instrumentalisti... pa verujem da je to zbog reke, jer Morava ima posebnu moć i lepotu - naglašava Lidija Užarević, predsednica KUD "Stanislav Binički" iz Jasike koji, zajedno sa Kulturnim centrom i Mesnom zajednicom, "stoji" iza manifestacije koja će 27. jula biti završena polaganjem cveća kraj biste slavnog kompozitora, te koncertom i izložbom radova nastalih tokom ovogodišnje kolonije.

Muzika u čast velikog kompozitora

MUZIČKA manifestacija „Stanislav Binički“ trajaće sve do 27.jula, kada se polaganjem cveća na bistu kompozitora, koncertom i izložbom radova sa kolonije,  obeležava dan rođenja velikog umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)