UMALO KOBNA AVANTURA: Kladovljanku u planinama Južnog Kučaja “prevarila” navigacija

S. M. JOVANOVIĆ

14. 07. 2023. u 15:51

KLADOVLjANKA Jasmina Kovačević, koja živi i radi u Nemačkoj, odmor u zavičaju provela je avanturistički, ali ne onako kako je zamislila.

УМАЛО КОБНА АВАНТУРА: Kладовљанку у планинама Јужног Kучаја “преварила” навигација

Foto: Privatna arhiva

Prevarila ju je auto-navigacija u koju se do sada klela, ali je slučaj hteo da se sve okonča srećno zahvaljujući monahinjama Manastira Novi Stjenik. Jasmina voli prirodu i avanture, a često kad je u zavičaju, seda u auto i ode gde je prst na karti navede. Ovoga puta njen je cilj bio Despotovac i Resavska pećina, ali usud je hteo drugačije. Po povratku iz Pećine ukucala je svoju adresu u Kladovu i krenula posle 17 časova.

- Auto-navigacija, moj najbolji prijatelj na putovanjima ovog puta je zatajila. Nisam se uplašila kada sam skrenula sa asfaltnog puta i uputila se u srce planine po lošem makadamskom putu, čak ni kada sam shvatila da me taj put vodi dublje u šumu, blatnjav i pun rupa, jer mi je navigacija govorila da sam na pravom putu. Probala sam da zaobiđem bare i auto je završio u jarku - priča Jasmina.

Shvativši da ne zna gde je i da ne može da se vrati, Jasmina je napisala poruku ocu Milu rekavši mu da ostavlja auto i da pešice kreće da traži pomoć. Međutim, shvativši da mu se ćerka ne vraća u dogovoreno vreme, otac se zabrinuo.

- Nama se Mile javio posle 12 sati sutradan, pokrenuli smo internu potragu među planinarima, članovima Gorske službe i pripadnicima vatrogasnih službi - kaže kladovski vatrogasac Milan Rašević, predsednik Udruženja "Divljina".

Poverenje

U UDRUŽENjU "Divljina" ističu da su srećni što je Jasminina avantura završena novim prijateljstvima, ali upozoravaju vozače da ne smeju da imaju neograničeno poverenje u navigacije.

I taman kad se vest o Jasmininom nestanku proširila među prijateljima, ona se, naspavana i okrepljena srećno javila spasiocima.

- Posle višečasovnog pešačenja po mraku nabasala sam na Manastir Novi Stjenik, ušuškan duboko u planine Južnog Kučaja, bez mobilne mreže i bez struje. Monahinje su me srdačno primile iako sam njihov mir poremetila u gluvo doba noći, smirile me, nahranile, ponudile mi prenoćište i sutradan pomogle da iščupam svoj auto i ispratile do prvog asfalta i civilizacije - priča Jasmina zahvaljujući na gostoprimstvu i prijateljstvu ovim hrabrim ženama koje se svakodnevno bore sa planinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)