PRVA FAZA RADOVA: Počinje sanacija zatvorene divlje zrenjaninske deponije (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

09. 07. 2023. u 11:57

VIŠEDECENIJSKI problem divlje zrenjaninske deponije, koja je 40 godina služila za nepravilno odlaganje gradskog otpada, još nije rešen, bez obzira što je deponija zatvorena, a ostala je velika količina otpada koja i dalje utiče na zagađenje zemljišta i na aerozagađenje.

ПРВА ФАЗА РАДОВА: Почиње санација затворене дивље зрењанинске депоније (ФОТО)

grad Zrenjanin

- Ovaj problem rešavamo zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ovde se nalazi industrijska zona i trasa cevovoda, a treba da se radi i retenzija, kako bi atmosferska voda prolazila što lakše i kako se ne bi stvarale poplave, a samim tim izlivao i otpad koji se nalazi u dubini - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

On je istakao da je deponija, nakon prestanka korišćenja, prekrivena peskom, ali otpad nije razvrstavan i nisu urađene folije na adekvatan i pravilan način po svetskim standardima.

- Ovo je prva faza radova na zatvaranju deponije, koji će biti završeni do kraja godine, a ukupno uložena sredstva iznose 253 miliona dinara, od kojih je Ministarstvo izdvojilo 203 miliona - rekla je ministarka Irena Vujović, prilikom posete deponiji u Zrenjaninu.

Ministarka je istakla zahvalnost Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i pokrajinskim sekretarima Nemanji Ercegu i Pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu, Vladimiru Galiću, koji zajednički učestvuju u projektu.

grad Zrenjanin

- Želim da istaknem da budžetski fond grada Zrenjanina za zaštitu životne sredine iznosi preko milijardu dinara i čini 15 odsto od ukupnog budžeta - dodao je gradonačelnik Simo Salapura, uveren da ovakvi i slični projekti, poput izgradnje prečistača otpadnih voda, doprinose boljem i kvalitetnijem životu stanovištva u Zrenjaninu i okolnim mestima.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)