ZARAZA HARA PO JUŽNOM BANATU: Zbog afričke kuge počela eutanazija i zaraženih i zdravih svinja

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

06. 07. 2023. u 12:00

AFRIČKA kuga kod domaćih svinja alarmantno je počela da se širi južnim Banatom. Za samo mesec dana, od pančevačkog sela Jabuka, gde je registrovan prvi slučaj zaraze, stigla je do susednog sela Glogonj, a potom i do Sefkerina, u opštini Opovo, gde je trenutno najkritičnija situacija. Registrovana je i u Pančevu, Opovu, Ivanovu i Barandi. Iz Jabuke se prethodno proširila i na više naselja beogradske opštine Palilula.

ЗАРАЗА ХАРА ПО ЈУЖНОМ БАНАТУ:  Због афричке куге почела еутаназија и заражених и здравих свиња

Foto: Glas Opova

Stanovnici Sefkerina od prošle sedmice svakodnevno prijavljuju uginuća svinja. Fond ovih životinja je u tom selu više nego desetkovan, imajući u vidu da su nadležne službe, zbog kompleksne situacije, u ponedeljak počele da sprovode eutanaziju svih svinja iz zaraženih domaćinstava – i obolelih i zdravih jedinki.

-Situacija je zaista alarmantna. Od četiri naseljena mesta u opštini Opovo, afrička kuga je registrovana u tri. Bila je predložena mera depopulacije, da se unište sve svinje kako bi se presekla kuga, ali se nisu svi složili sa tim. Sada se borimo, mada teško, jer se zaraza jako brzo širi – kaže, za „Novosti“, Marina Mitrović iz Lokalnog kriznog centra opštine Opovo.

Eutanaziju sprovode Veterinarski instituti iz Pančeva i Niša. Leševe iz zaraženih domaćinstava uklanjaju na bezbedan način. Dnevno za te potrebe bude angažovano i po tri vozila. Nakon toga se radi dezinfekcija celog objekta, kao i pristupnih puteva.

- Ljudi su očajni. Mnogi su izgubili jedini izvor prihoda. Država će im, kako je rečeno, adekvatno nadoknaditi štetu, ali će morati da prođe određeno vreme, kako bi u obore ponovo mogli da usele nove svinje. Zato svim domaćinstvima, naročito onim koja nisu zaražena, preporučujemo da rade preventivnu dezinfekciju svojih dvorišta – dodaje sagovornica „Novosti“.

Iako nije vreme za svinjokolj, mnogi Sefkerinci sada kolju zdrave svinje, kako ne bi bili 100 posto na gubitku. Pre klanja moraju da obave neophodne analize u Veterinarskoj stanici Pančevo.

Na širenje uticao i naš nemar

AFRIČKA kuga je u ovaj deo Srbije najverovatnije stigla iz Rumunije, koja se godinama bori sa tom pošasti. Pretpostavlja se da su glavni prenosioci bile divlje svinje. Njihovi leševi su svuda po ataru, naročito u pančevačkom kraju. Na ubrzano širenje zaraze, nažalost, uticalo je i to što pojedini neodgovorni meštani nisu nadležnim službama prijavljivali uginuća domaćih svinja, već su leševe bacali po poljanama na obodu sela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)