NAJSTARIJI ŽETELAC NA KOSIDBI KOD ZRENJANINA: Kosi od svoje četrnaeste, a sada ima sedamdesetdevet godine (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

02. 07. 2023. u 18:44

JUBILARNI četrdeseti Žetelački takmičarski dan sa idejom negovanja i očuvanja tradicionalnih žetvenih običaja, u slavu kosidbe, žita i novog hleba, održan je u Mužljanskom ritu kod Zrenjanina, uz učešće brojnih žetelaca iz naselja Mužlja, Zrenjanina i gostiju iz susedne Mađarske.

НАЈСТАРИЈИ ЖЕТЕЛАЦ НА КОСИДБИ КОД ЗРЕЊАНИНА: Коси од своје четрнаесте, а сада има седамдесетдевет године (ФОТО)

grad Zrenjanin

Tradicionalna julska manifestacija  otvorena je uz mađarske igre koje su bravurozno izveli članovi Kulturno umetničkog društva Petefi Šandor iz Mužlje i nastavljena uz žetelački doručak sa domaćim specijalitetima gibanicom, štrudlom i slaninom, u salašarskom i ravničasrkom ambijentu, uz centralni događaj,  takmičenje u otkosu žita, na način i po običajima kako se to radilo u prošlosti.

- Ova lepa tradicija u Mužlji, zadržala se najviše zahvaljujući entuzijazmu starijih meštana, ali lepo je da su je i mladi prihvatili i sada je to spoj svih generacija - naglasio je Ervin Palatinuš, predsednik Mesne zajednice Mužlja, koji je u društvu gradonačelnika Zrenjanina, Sime Salapure pozdravio sve učesnike i poželeo im uspešan takmičarski dan i berićetnu žetvu.

NAJSTARIJI ŽETELAC

Najstariji kosilac na jubilarnom Žetelačkom danu bio je sedamdesetdevetogodišnji Eaman Pal iz Mužlje, koji, kako je rekao, kosi od svoje četrnaeste godine i učestvuje na takmičenju od 1980. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona