IKONE ISPUNJENE TOPLINOM I LJUBAVLJU: Na Vidovdan u KC u Beočinu otvorena izložba „Put neba“

Lj.P.

29. 06. 2023. u 13:40

U KULTURNOM centru opštine Beočin, na Vidovdan, 28. juna, otvorena je izložba ikona „Put neba“, akademske slikarke Branislave Smiljanić iz Beočina.

ИКОНЕ ИСПУЊЕНЕ ТОПЛИНОМ И ЉУБАВЉУ: На Видовдан у КЦ у Беочину отворена изложба „Пут неба“

FOTO: I.A.

Na otvaranju izložbe, nakon zajedničke molitve, publiku je u ime organizatora pozdravila direktorka kulturnog centra Ivana Letoš Brankov koja je istakla važnu simboliku i duhovnu vezu Vidovdana i naše kulturne, pravoslavne riznice.

Prisutnima se obratio i Ostoja Dražić, pisac, poznavalac ikonografije i istorije crkve, koji je naglasio da je Branislava Smiljanić na najlepši način približila „Put neba“ stvarajući ikone koje oslikavaju onu Tavorsku svetlost, ispunjenu toplinom i ljubavlju, ulivajući u srce i dušu spasonosnu veru onome ko ih gleda ili ko im upućuje molitvu.

Sama autorka se srdačnim obraćanjem zahvalila prisutnim gostima i organizatorima na podršci, ističući da je ikona u isto vreme svetlost, duhovni plamen i hrana koja otvara srce i dušu za molitvu. Prema njenim rečima, ikone su naše lestvice spasenja i darovi neba koje prihvatamo.

Izložba ikona „Put neba“ posetiocima pruža priliku da pogledaju dvadesetak ikona rađenih tehnikom ulje na platnu koje prikazuju uglavnom likove Gospoda Isusa Hrista, Bogorodice i Anđela.

Izložba je otvorena do 7. jula u holu Kulturnog centra opštine Beočin a ima i prodajni karakter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)