MOLITVA ZA STRADALE RATNIKE: U Mišićevu kod Subotice obeležen Vidovdan

J. L.

28. 06. 2023. u 19:41

POLAGANjEM venaca na spomenik Živojinu Mišiću, molitvom i pomenom stradalim srpskim ratnicima u Mišićevu kod Subotice obeležen je Vidovdan.

МОЛИТВА ЗА СТРАДАЛЕ РАТНИКЕ: У Мишићеву код Суботице обележен Видовдан

foto:J.L.

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika i najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji u Mišićevu, selu solunskih dobrovoljaca, obeležava se 27 godina.

- Uvek na ovaj datum imam dilemu šta da kažem i da li sam uopšte dostojan da na današnji dan uopšte išta kažem. Ili da ćutimo i sećamo se svih velikih dela koja su vezana za ovaj dan – poručio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. – Naš stav je da podržavamo ovakve manifestacije koje su važne i zbog očuvanja tradicije a i zbog stavljanja Mišićeva na turističku mapu Vojvodine i Srbije. Najveća poruka ovog dana je zajedništvo. Kada smo zajedno i kada zajedno prolazimo kroz nedaće ali i one lepe stvari, onda nam niko nam ništa ne može. Kada počnemo dakritikujemo kakvo je danas vreme treba samo da pomislimo kako je bilo Soluncima koji su prešli Albaniju. Kada poredimo sa tim vremenom, svako vreme je dobro.

Po rečima Srđana Samardžića, člana Gradskog veća za privredu, spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću, po kome selo nosi ime, svakodnevn nas podseća na sve etičke i ljudske vrline koje su naši preci imali.

-Od Cera i Kolubare, „albanske golgote“, Krfa i „plave grobnice“, do vaskrsa na Solunskom frontu i stvaranja nove države, Vidovdan sublimira sve emocije utkane u genetski kod srpskog naroda.  Zato je važno da se setimo i držimo vrlina i vrednosti koje su nam naši stari ostavili – istakao je Samardžić.

Zbog situacije na Kosovu i Metohiji, na severu Vojvodine Vidovdan se ne slavi nego obeležava.

- Nije vreme za slavlje, mi smo srcem sa našim narodom na Kosovu i sav program je u kosovskom duhu, počev od naše parole „Ječam žito, seme plemenito“ do pesama i recitala – ističe Pero Šunjka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)