U SLAVU VIDOVDANA: U Subotici sutra počinje trodnevna manifestacija

J. L.

21. 06. 2023. u 14:47

POVODOM velikog praznika, u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" u Subotici sutra počinje trodnevna manifestacija "U slavu Vidovdana".

У СЛАВУ ВИДОВДАНА: У Суботици сутра почиње тродневна манифестација

foto: J.L.

Na otvaranju manifestacije, u četvrtak, predavanje "Kosovski zavet danas" održaće prof. dr Slobodan Vladušić, univerzitetski profesor, književnik, romanopisac i esejista, dobitnik brojnih nagrada za svoj književni rad.

U petak, 23. juna biće predstavljena edicija srpskog istorijskog i edukativnog stripa o Nemanjićima "Sjaj i senka Nemanjića". Gosti će biti Dragan Tomović, autor i Goran Milutinović, crtač i ilustrator. 

- Katedra za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogadu i stručni konsultant prof. dr Siniša Mišić su pregledali, odobrili i potvrdili tekst tako da su glavni likovi i događaji autentično prikazani, kao i zadužbine, oružje, odeća. Ova edukativna edicija je idealna za decu i za sve ljubitelje istorije i stripa kao devete umetnosti. Vizuelna predstava istorije u formi stripa je jedinstvena kod nas i veoma je pogodna za lako učenje i upoznavanje sa svim  istorijskim događajima - navode organizatori.

Poslednjeg dana, u subotu, 24. juna održaće se projekcija filma "Knez Lazar - čovek čije se ime pamti kroz vekove", autora Marka Marinkovića. 

 - Dokumentarno – igrani film "Knez Lazar - čovek čije se ime pamti kroz vekove" prati život kneza Lazara Hrebeljanovića od rođenja, odrastanja na dvoru cara Dušana, preko venčanja sa Milicom i napredovanja do kneza, gradnje prestonog grada Kruševca, sve do same Kosovske bitke. U filmu govore eminentni stručnjaci iz oblasti istorije, crkvene istorije, arheologije i to sve kroz događaje i mesta koja su vezana za život i delovanje kneza Lazara - kažu organizatori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)