DECA SA SELA IDU NA MORE: Valjevo ove godine u Čanj o trošku budžeta šalje 50 osnovaca

B. PUZOVIĆ

22. 06. 2023. u 07:15

OVE godine o trošku grada Valjeva, na letovanje na more otići će 50 dece, od četvrtog do sedmog razreda seoskih osnovnih škola. Mališani iz valjevskih sela, mnogi od njih po prvi put, boraviće osam dana u Čanju, u hotelu sa četiri zvezdice, udaljenom četvrt kilometra od plaže.

ДЕЦА СА СЕЛА ИДУ НА МОРЕ:  Ваљево ове године у Чањ о трошку буџета шаље 50 основаца

Foto B. Puzović

Obezbeđen im je pun pansion, a sa njima će iz Valjeva na more otići dve učiteljice, instruktori plivanja i lekar. Polazak u Čanj je 29. juna, za letovanje ove godine je, u okviru Lokalnog plana akcije za decu, iz budžeta grada Valjeva izdvojeno 2,7 miliona dinara. Pred polazak, gradonačelnik Valjeva sa saradnicima održao je sastanak sa osnovcima i njihovim roditeljima...

- Grad je ove godine obezbedio 13,2 miliona dinara za sprovođenje Lokalnog plana akcije za decu – podseća gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. - Uz letovanje, obezbeđeni su besplatni udžbenici za đake prvake, škola plivanja na bazenima u Petnici, zimovanje za najbolje učenike. Prvi put smo za svu decu omogućili i besplatan ulaz radnim danima na bazene u Petnici. Uskoro ćemo usvojiti i nove mere podrške porodicama, u okviru Lokalnog akcionog plana za decu.

Radojica Rstić, predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu, ističe da grad četvrti put organizuje besplatan boravak na moru dece sa sela i iz socijalno ugroženih katerogija. Cilj je, kaže, da što više mališana uživaju u čarima mora i nauče da plivaju.

Već se pakujem

- Mnoge moje drugarice i ja prvi put idemo na more i veoma smo srećne zbog toga – kaže Anđela Mitrović, učenica sedmog razreda OŠ “Stevan Filipović” iz Divaca kod Valjeva. - Pripreme su počele, već se pakujem za predstojeće letovanje. Drago mi je što je grad Valjevo omogućio da boravimo na moru, jer i deca sa seoskog područja to zaslužuju.

- Mnoge aktivnosti za decu organizuju se u gradu, te one nisu toliko dostupne mališanima sa sela – kaže Rstić. - Decu sa sela roditelji ne mogu svake godine da vode na more, zbog obaveza koje imaju na imanju, na poljoprivredi. Zbog toga je odlučeno da deca sa sela, većina od njih po prvi put, letuju na moru. Sudeći po reakcijama i utiscima osnovaca koji su proteklih godina bili na moru, to je pun pogodak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave