NESEBIČNO SPASAVAJU ŽIVOTE: Višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi iz Novog Sada uručena priznanja

Lj. P.

14. 06. 2023. u 20:00

VELIKIM humanistima, dobrovoljnim davaocima koji su 50, 75 i 100 puta donirali krv, da bi nekome spasli život, danas su na svečanosti u Gradskoj kući u Novom sadu uručena priznanja, kao i plakete „Široko srce“.

НЕСЕБИЧНО СПАСАВАЈУ ЖИВОТЕ: Вишеструким добровољним даваоцима крви из Новог Сада уручена признања

FOTO:Lj.P.

Zoran Danić, koji je do sada stotinu puta dobrovoljno dao krv, sa humanim gestom je, kako kaže, počeo još u gimnazijskim danima, zatim u vojsci, a onda je trebala krv za jednu bolesnu devojčicu i nastavio je da to čini do današnjih dana.

- Prevashodno to činim zbog humanosti – kaže ovaj humanista, dodajući da treba još da se čini na omasovljenju dobrovoljnog davalaštva. - Može se nešto učiniti i za dobrovoljne davaoce, predlog je da se kod svakog trećeg dobrovoljnog davanja krvi, uradi kompletna analiza kao na sistematskom pregledu. Već imaju uzorak koji ispituju za svoje potrebe, tako da bi ovo mogli uraditi za potrebe davaoca.

Među humanima koji su 50 puta dali krv, jedina dama je Snežana Nikolić, koja ističe da bi ta brojka bila i veća da zbog zdravstvenog stanja ,nije morala da napravi pauzu.

- Prvi put sam dala krv, kada je stigao apel da je potrebna krv za spasavanje života jednog deteta i bez dvoumljenja sam se odazvala tom pozivu – priča Snežana kako je počela sa dobrovoljnim davanjem krvi. - Onda sam nastavila sa zadovoljstvom. Sama ta spoznaja da si učinio dobro delo i da si nekome spasao život je meni satisfakcija u životu.

 Policajci, đaci, studenti

PORED pojedinaca, u davanju krvi isticali su se i kolenjktivi i institucije, kojima su uručene plakete „Široko srce“. Među ovogodišnjim dobitnicima su Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, a istakli su se i maturanti u Gimnaziji „Laza Kostić“, Poljoprivrednoj školi u Futogu i Srednjoj medicnskoj škola „7. april“. Na Univerzitetu, najviše dobrovoljnih davalaca je bili na Fakultetu tehničkih nauka, Poljoprivrednom i Medicinskom, dok su se među kolektivima istakli JGSP „Novi Sad, Policijska uprava u Novom Sadu i „Elektrovojvodina“ Novi Sad.

Doktor Daragan Stajić, član Gradskog veća za zdravstvo, zahvaljujući se dobrovoljnim davaocima, kako je istakao, najhrabrajim i najhumanijim među nama, rekao je da Grad Novi Sad podržava i pomaže ovu akciju.

- Znam koliko je važno dobrovoljno davanje krvi, i koliko to spasava živote, a u operacionoj sali sam svaki dan – kazao je dr Stajić. Zahvaljujem Crvenom krstu Srbije i Vojvodine i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, što svojim humanuitarnim radom, Novi Sad svrstali u grad koji ima jednu od našire razvijenih mreža dobrovoljnog davanja krvi.

Dragan Lazić, sekretar Crvenog krsta Novog Sada, predočio je podatak da davalac konji je 100 puta donirao krv, dao je 45 litara najdragocenije tečnosti. U Srbiji je u protekloj godini, kako je istakao, prikupljeno 208.000 jedinica krvi, Zavod za transfuzikju krvi Vojvodine u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada 54.000 jedinica, dok je na teritoriji Novog Sada istovremeno prikupljeno 12.000 jedinica krvi. Istakao je i da je istovremeno bilo 1.244 prvih davanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu