PRIJEM ZA NAUČNIKA SVETSKOG RENOMEA: Dejan Stojković u rodnom Vranju

J. S.

08. 06. 2023. u 22:11

GRADONAČELNIK Vranja dr Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović organizovali su prijem za prof. dr Dejana Stojkovića, redovnog profesora na Državnom Fakultetu Njujorka.

ПРИЈЕМ ЗА НАУЧНИКА СВЕТСКОГ РЕНОМЕА: Дејан Стојковић у родном Врању

Foto: J.S.

Dejan Stojković, koji već dugi niz godina živi i radi u SAD, bavi se teorijskom fizikom elementarnih čestica, gravitacije i kosmologije.

Njegov veliki uspeh u svetu naučnika sam po sebi dovoljan je razlog da bude gost rukovodstva grada.

Gradonačelnik Milenković upoznao je Stojkovića sa planovima grada pre svega na polju obrazovanja i izgradnje budućeg Centra izvrsnosti "Rista Stajić – Ćoška", koji bi kao jedinstveni centar za edukaciju okupljao mlade i talentovane ljude ne samo iz Vranja, već i iz cele zemlje.

Kako je saopšteno iz gradkse uprave u prijateljskom i neformalnom razgovoru bilo je reči i o poslu kojim se Dejan Stojković bavi, njegovom istraživačkom radu na polju kosmologije i, pre svega, crnih rupa koje su fokus njegovog istraživanja, ali i o razlozima zašto je važno ulagati u edukaciju i obrazovanje, kao i o položaju naših naučnika u svetu.

- Uvek rado dođem u Vranje. Činjenica je da se u Americi živi bolje, a ovde lepše - rekao je Stojković.

On jednom godišnje poseti svoj rodni grad i svoju zemlju. To je prilika i da uvek održi po neko predavanje. Tako je bilo i ovog puta, na Institutu za fiziku u Beogradu i Prirodno – matematičkom fakultetu u Nišu. Vranjanci će, takođe, imati prilike da se druže sa njim na jednom od planiranih druženja na kome će biti reči o ''tajnama'' univerzuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)