"KAKO DA VRŠNJACIMA BUDE BOLJE: Učenici Tehničke škole u Kikindi snimili su film o prevenciji suicida

Рада Шегрт
Rada Šegrt

24. 06. 2023. u 14:31

KAKO bi vršnjacima, ali i roditeljima ukazali na značaj mentalnog zdravlja, činjenicu da o saomubistvima treba pričati, kao i to da se suicid može sprečiti, učenici Tehničke škole u Kikindi snimili su kratki film o ovoj temi „Prevencija samoubistva kod mladih“. Njihov cilj jeste saosećanje sa onima kojima su potrebni pomoć i podrška, pokazivanje empatije i preduzimanje koraka kako bi se sprečile tragične namere.

КАКО ДА ВРШЊАЦИМА БУДЕ БОЉЕ: Ученици Техничке школе у Кикинди снимили су филм о превенцији суицида

Foto: R. Šegrt

- Mislim da ne dajemo dovoljno značaja mentalnom zdravlju učenika i mladih uopšte. Ova tema je veoma važna, jer problema ima svakodnevno, a mi toga nismo ni svesni. Često smo okruženi ljudima koji imaju psihičke tegobe, možda razmišljaju i o samoubistvu, ali to ne žele da kažu. Važno je da prepoznamo neke signale, kako bi im pružili pomoć i uspeli da ih sprečimo u krajnjoj nameri – smatra maturantkinja Radmila Trajkovski.

Učenica Anja Kovačev se nada da će filmom podstaći mlade ljude da češće otvoreno razgovaraju, posebno sa onima koji imaju mentalne poteškoće.

- Sucid treba ozbiljno shvatiti, čak i onda kada je neko to samo jednom pomenuo – smatra njihov drugar Boris Šejmeši.

Školska psihološkinja Radojka Francuski navodi da među srednjoškolcima uvek ima đaka koji žele da otvoreno razgovaraju o svim, pa i ovim teškim temama.

- Naš Učeniki parlament je vrlo aktivan i uvek spreman da pokrene neke aktivnosti, što je veoma dobro. Više od godinu dana razmišljali smo o ovoj temi i učenici i mi. U razgovoru sa đacima o svim aktuelnim temama koje ih zanimaju, ova se ispoljila kao ona o kojoj možemo da progovorimo i na ovaj način, video zapisom. Filmom smo najpre želeli da damo informacije, da podstaknemo mlade da priđu vršnjacima, da razgovaraju s njima, da prepoznaju znakove koji ukazuju na to da je nekome potrebna pomoć, da znaju kome da se obrate u takvoj situaciji. Želimo da ih naučimo da razgovaraju, a ne da ćute kada primete da je neko u nevolji. Mladi mogu da budu važna karika koja može da pomogne u prevenciji mentalnih bolesti – objašnjava Francuski.

NASTAVNO SREDSTVO

- Planiramo da da film koristimo kao nastavno sredstvo. Priča o suicidu ne sme da bude tabu tema. Najvažnije je da se reaguje u intervalu od trenutka kada neko pomisli na samoubistvo i pre nego što to i učini. Neki znaci uvek postoje, samo ih je važno prepoznati - rekao je na projekciji filma profesor sociologije Dragan Odžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave