PODRŽANI PROJEKTI: Kladovskoj biblioteci 2,3 miliona dinara od Ministarstva kulture

S. M. J.

01. 06. 2023. u 13:58

U susret obeležavanju 150 godina čitališta u Kladovu, Ministarstvo kulture Republike Srbije sufinansiraće Biblioteci „Centar za kulturu“ Kladovo tri projekta ukupne vrednosti od 2,3 miliona dinara.

ПОДРЖАНИ ПРОЈЕКТИ: Кладовској библиотеци 2,3 милиона динара од Министарства културе

Foto: S.M.Jovanović

Kladovska biblioteka, dugi niz godina posvećena očuvanju nasleđa, popularizaciji knjige i promovisanju njenog značaja u lokalnoj zajednici, jedan je od kulturnih stubova grada, i  neprekidno radi na prikupljanju, čuvanju i proučavanju knjiga, dokumenata i drugih materijala koji predstavljaju dragoceni deo kulturne baštine Kladova.

Ove godine joj je Ministarstvo kulture odobrilo sredstva u ukupnoj visini od 2,3 miliona dinara za realizaciju tri važna projekta, koja su, između ostalog, usmerena i na digitalizaciju materijala kako bi se omogućio pristup knjigama i drugim kulturnim resursima putem moderne tehnologije, ali i na negovanje kulturnog nasleđa ovog kraja.

U okviru  bibliotečko-informacione delatnosti kladovskoj biblioteci „Centar za kulturu“ odobren je projekat „150 godina čitališta u Kladovu 1873 – 2023“ koji će resorno ministarstvo sufinansirati sa 500.000 dinara.

Sa isto toliko sredstava sufinansiraće se i projekat nabavke platforme i softvera za rad na procesima digitalizacije i formiranje digitalne biblioteke Biblioteke „Centar za kulturu“. Reč je o podržanim projektima u okviru oblasti  digitalizacije savremenog stvaralaštva.

Foto: S.M.Jovanović

 

Ova ustanova kulture koja obeležava 150 godina svog čitališta ove godine će organizovati i 10. međunarodnu konferencije i manifestaciju „Kazan kult Kladovo 2023“ posvećenu ulozi nematerijalnog kulturnog nasleđa u integrativnom pristupu očuvanju nasleđa na primeru tvrđave Fetislam - Đerdap Unesko Geopark. Za ove namene resorno ministarstvo je u okviru oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja nematerijalnim kulturnim nasleđem izdvojilo 1,3 miliona dinara.

Kroz svoje projekte, poput organizacije međunarodnih konferencija i manifestacija, kao što je "Kazan kult  Kladovo 2023",  Biblioteka u Kladovu nastoji i da ukaže na integrisani pristup očuvanju nasleđa, s posebnim fokusom na nematerijalno kulturno nasleđe, ali i da inspiriše nove generacije da cene i neguju svoju baštinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024